MAXimaalista luottavuutta (=luova tuottavuus)

img.jpg

Adobe MAX on yksi suurimmista luovuuteen, käytettävyyteen ja designiin keskittyvistä konferensseista Pohjois-Amerikassa. Los Angelesissa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen yli 7000 luovaa johtajaa, designeria, video- ja elokuvanalan ammattilaisia, IT-asiantuntijoita ja liiketoimintastrategisteja 60 eri maasta. Tapahtuman tavoitteena on koota tämä luova joukko yhteen rakentamaan tulevaisuuden luovia asiakaskokemuksia. eCraft on mukana paikan päälle UX-tiiminsä voimin koko tapahtuman ajan. UX-suunnittelijamme Petteri kertoo blogisarjassaan mielenkiintoisimmat uutiset, lanseeraukset ja tulevaisuuden trendit rapakon takaa.

***

Meitä on täällä paikan päällä 7000 ihmistä 60 eri maasta, joka on ilmeisesti jonkin sortin ennätys. Kaikkia meitä mukana olijoita yhdistää luovuus ja halu luoda digitaalisia käyttäjäkokemuksia, joten tunnelma on erittäin innostunut ja mukaansatempaava. Tänne on tultu jakamaan kokemuksia ja kehittämään uusia ideoita - mitä tahansa voi syntyä tämän porukan yhteisvaikutuksella.

Tältä näyttää 7000 ihmisten Apple-armeija.

Tältä näyttää 7000 ihmisten Apple-armeija.

Luova työ ei ehkä koskaan ole ollut niin vaativaa ja haastavaa kuin se on nykyään. Vaikka kellekään ei enää tarvitse perustella käyttäjäkokemuksien ja visuaalisuuden tärkeyttä, tuo jatkuvasti uudistuva ja muuttuva teknologia omat haasteensa meille näiden asioiden kanssa puurtavilla - jatkuvasti tulee uusia ominaisuuksia ja asioita, joita ottaa huomioon suunnittelussa ja ihmisten tapa käyttää tuotteita ja palveluita muuttuu. Toisaalta tämä jatkuva muutos on nimenomaan se, joka saa ainakin minut ylös sängystä päivittäin. Jokainen päivä suunnittelijan työssä on erilainen. Vauhti, jolla asioita pitäisi saada aikaan asettaa varmasti paineita   jokaiselle luovan työn tekijälle.  Monet täällä tänään julkaistuista uudistuksista ja sovelluksista lupaavat helpottaa ja nopeuttaa tuota prosessia.

Pakollinen visiitti Hollywood Bulevardille tapahtuman jälkeen.

Pakollinen visiitti Hollywood Bulevardille tapahtuman jälkeen.

Alla listausta muutamista hyödyllisistä luovan työntekijän työkaluista:

Luova synkronointi (:D)

Adobe kutsuu yllä olevaa sanoilla ”Connected workflows”, mikä käytännössä tarkoittaa Creative Syncin käyttöä sovellusten ja ihmisten välillä. Idea on melko yksinkertainen ja hyödyntää Adoben pilvipalveluita tiedostojen ja assettien siirtelyyn. Sovellus vaatii käytännössä maksullisen Adobe Creative Cloud -jäsenyyden, jonka ostettuasi voit käyttää kaikkia Adoben ohjelmistoja integroidusti ja organisoidusti ikään kuin käyttäisit Adoben sovelluksiin integroitua Dropboxia.  

Adoben Connected workflows helpottaa luovan työntekijän arkea synkronoimalla kaikki Adoben sovellukset tiimin jäsenten välillä.

Ultimaattisen kissavideon workflow menisi kutakuinkin näin:

  1. Projektipäällikkö kuvaa videon kissastaan

  2. Graafikko tuottaa logon kissavideolle

  3. Toinen graafikko löytää kirjastostaan logon ja liittää siihen valitsemallaan fontilla upean sloganin

  4. Videoeditoija löytää sekä logon videon ja fontit kaikki projektin kirjastosta ja nitoo ne yhteen ja tekee videoon tarvittavat efektit ja jälkikäsittelyn

  5. Äänikäsittelijä lisää vielä videolle upeat musiikit.

  6. Voila - voittajavideo on syntynyt

Normaalisti yllä mainitussa prosessissa tarvittaisiin melkoisen paljon kommunikaatiota ja tiedonsiirtoa ihmisten ja sovellusten välillä haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi. Assettien hallinnan ja kommunikaation helpottaminen onkin tervetullut muutos, sillä pitämällä kaikki assetit samassa paikassa kaikkien saatavilla ja muokattavana säästytään monelta ”voitko lähettää mulle sen ja sen asian” -keskustelulta. Harmittavasti puutteelliseksi tässä versiossa jäi vielä versiointi ja historiatieto. Kovin usein kun vanhoihin versioihin on tarvetta palata jossain vaiheessa prosessia.

Tapahtumapaikka on täynnä taidetta ja designia. Yllä luova seinä, jonne jokainen tapahtumakävijä voi käydä jättämässä oman merkkinsä.

Tapahtumapaikka on täynnä taidetta ja designia. Yllä luova seinä, jonne jokainen tapahtumakävijä voi käydä jättämässä oman merkkinsä.

Tuottavuutta kaikkialla

Adobe on panostanut mielettömän paljon resursseja saadakseen aikaiseksi kattavan tuoteportfolion mobiililaitteille. Tuntuu siltä, että jokaiseen mahdollisen tehtävään löytyy joku sovellus. Photoshopistakin on olemassa jo 4 eri mobiiliversiota (Photoshop Mix, Photoshop Sketch, Photoshop Express, Photoshop Fix) enkä ihmettele, jos huomenna Adobe MAX:ssa julkaistaisiin taas pari lisää.

iPad Pro ja Apple Pencil sopivalla sovellusratkaisulla voi olla kova juttu tulevaisuudessa. 

Tämä tulee kyllä vaatimaan saumatonta yhteistoimintaa mobiilisovelluksen ja työpöytäsovelluksen välillä, sekä lähes täydellistä mobiilisovellusta. Aika näyttää mitä tulevan pitää.

Side note: 3D-Printtaus on taidetta, kun sillä voidaan tehdä muun muassa erikoisen näköistä muovijätettä.

Side note: 3D-Printtaus on taidetta, kun sillä voidaan tehdä muun muassa erikoisen näköistä muovijätettä.

ADOBE STOCK

Viimeisin, mutta ei vähäisin luovan tuottavuuden parannus kulkee nimellä Adobe Stock. Ratkaisu on kokoelma kaikenlaisia assetteja, olivat ne sitten kuvia, vektoreita ja tulevaisuudessa varmaankin myös videota.

Suurin ero jo olemassaoleviin palveluihin on vahva integraatio suunnittelijan työkaluihin.

On huomattavasti tehokkaampaa hakea luonnoksiin sopivia assetteja, kun työskentelyn aikana ei tarvitse poistua itse työkalusta mihinkään. "Perinteisessä" workflowssa kun haetaan internetistä selaimen avulla tavaraa, tallennetaan se koneelle ja tuodaan takaisin työkaluun sisällyttämällä prosessiin monta turhauttavaa ja pakollista vaihetta, joita tuskin kukaan jää kaipaamaan.

Adobe Stockin valikoimaa voi katsella täältä: https://stock.adobe.com/

Huomenna lisää tunnelmia täältä Los Angelesista.