Uskomaton idea vol2

/ Matti Tuominen
img.png

Varustelekan perustajalla Valtteri Lindholmilla on "uskomaton idea" yritysohjelmiston tarjoamisesta ilmaiseksi suomalaisille yrittäjille. Ohjelmistossa yhdistyisivät kaikki, mitä yrityksen pyörittämisessä tarvitaan talouden hoidosta logistiikkaan, verkkokauppaan ja ajanvaraukseen sekä lisäksi tietysti raportointiin.

Toimiva järjestelmä parantaisi yritysten myyntiä ja tulosta ja sitä kautta hyödyttäisi koko Suomea.

Lindholm on monessa asiassa oikeassa. Eri järjestelmien kanssa tuskailu ei vie suomalaisia yrityksiä eteenpäin. Olemme havainneet saman mutta lähestymme asiaa toisesta kulmasta. Meidän lähestymistavassamme on kaksi tärkeää elementtiä.

Autoteollisuudessa on jo aikaa sitten siirrytty tuotestrategiaan, jossa esim. VAG-konsernin Audi, Seat, Skoda ja Volkswagen hyödyntävät samoja moottoreita, vaihteistoja ym. teknologiaa. Yhteisten komponenttien päälle on tehty kullekin automerkille tunnusomaiset piirteet. Uuden moottorin kehitystyötä voidaan näin hyödyntää koko konsernissa.

Perinteinen tapa ottaa ERP- tai CRM-ohjelmistoja käyttöön juontaa juurensa suuryritysten tarpeista. Kaikki asiat käydään perinpohjaisesti läpi ja ohjelmistoa muokataan yrityskohtaisesti. Saadaan varmasti hienoja ohjelmistoja. Väärin, kun puhutaan pk-yrityksistä! Perinteisessä mallissa käytetään väärin sekä toimittajan että asiakkaan resursseja. Autoanalogialla tuo tarkoittaisi sitä, että viimeksi autoa vaihtaessani olisin mitannut kolmen lapseni reisien pituuden ja auton takapenkki olisi mitoitettu sen mukaisesti. Koska minulle ei ole siihen varaa, valitsin ihan yleisen automerkin ja mallin, joka sopi kukkarolleni.

Minun mielestäni pk-yritysten kannattaa hankkia ohjelmistoja, joiden kehitys on taattu.

Suomessa on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä ohjelmistoja, jotka tulevat poistumaan markkinoilta seuraavan viiden vuoden kuluessa. IT-maailma on kehittynyt ja tulee kehittymään huimaa vauhtia ja jatkuva ohjelmiston vaihtaminen on yritykselle raskasta. Otetaan siis työkalupakkiin sellaiset peruskomponentit, joiden tulevaisuuteen voidaan luottaa. Tehdään komponenttien integrointityö valmiiksi, koska se on pk-yrityksille paras ratkaisu.

Keskitytään ohjelmistojen käyttöönotoissa niihin asioihin, joilla on suuri merkitys yritykselle.

Ei mitata reisien pituuksia vaan mietitään mitkä kaksi tai kolme asiaa pitää laittaa kuntoon. Vähemmän tärkeissä asioissa pysytään standardiratkaisussa, joka on riittävän hyvä. Tällä menetelmällä käyttöönotto vie vähemmän työaikaa sekä toimittajalta että asiakkaalta, kestää kalenteriaikana vähemmän ja maksaa vain murto-osan perinteisestä käyttöönotosta. Päästään nopeasti hyötyihin ja sopivan ajan tullen otetaan lisää komponentteja käyttöön jos viisaaksi katsotaan. Näin päästään käsiksi avainsanoihin kuten ketteryys ja kilpailuetu - taattu voittajayhdistelmä jos minulta kysytään.