Pelejä ja ilonpitoa Linnanmäellä

/ Anna Huttunen

Kevät on hassuttelun aikaa ja mikä olisikaan parempi tapa viettää loppukevään yhteisiä konsulttipäiviä, kuin Helsingin iki-ihanassa hupikeskittymässä Linnanmäellä. Kuluvan kevään kolmannet konsulttipäivät eivät kuitenkaan olleet ainoastaan kevyttä hauskanpitoa, vaan mukaan mahtui myös päätöksentekokykyä ja johtamistaitoja vaativia tiimitehtäviä, joissa jyvät erotettiin akanoista tiimien kisaillessa toisiaan vastaan.

Päivän ensimmäisen tiimitehtävän kimppuun päästiin jo heti aamusta. Satunnaisesti arvotut neljän hengen tiimit pääsivät toteuttamaan monopolin hengessä luotua yrityssimulaatiota, jossa päämääränä oli kiinteistökaupan muodossa takoa mahdollisimman paljon kassavirtaa ja omaisuutta rakennuttamalla taloja huutokaupattaville tonteille ja myymällä kiinteistöt isolla rahalla eteenpäin. Aluksi tiimit saivat ohjeistuksen, jossa selvennettiin pelinsäännöt mm. rakennuttamiseen liittyvistä yksityiskohdista ja rajoituksista. Kassavirrasta ja taseesta tuli pitää kirjaa, jotta tiimit pystyivät saamaan lainaa pankilta. Pankkiirin lisäksi rakennustarkastaja ja kiinteistöjen ostaja olivat henkilöitä, joita kannatti voidella hyvin kohdennetuilla myyntipuheilla. Pelin riskitekijä oli aika ajoin muuttuva talouden kehitys, jolla oli merkittävä vaikutus tonttien ja rakennustarvikkeiden hinnan kehitykseen sekä lainojen koron maksuun. Tiimit pelasivat aikaa vastaan kiinteistöjä tehtaillen ja kannattavimmat kaupat tekevä joukkue tulisi voittamaan kilpailun.

Tontit on rakennettu ja yrityspelin viimeiset kaupat ovat käsillä
Tontit on rakennettu ja yrityspelin viimeiset kaupat ovat käsillä

Pelin päätyttyä selvisi yksi tiimeistä ylivoimaiseksi voittajaksi. Joukkue oli tahkonut kiinteistökauppoja saaden kassavirran ja taseen kasvamaan moninkertaiseksi muihin joukkueisiin nähden. Kyseinen tiimi oli tehnyt strategisen ratkaisun tekemällä suurimman osan sijoituksista pelin arvokkaimmalle tontille Eiraan. Isot riskit toivat tällä kertaa myös isoimmat voitot, vaikka Eirankin tonttien hinnat heilahtelivat ajoittain rajustikin markkinatilanteen heikentyessä. Tiimi ei myöskään pelännyt käyttää velkavipua tonttikaupoilla ja lego-rakennuksia pystytettiin nopeasti palikkaelementeistä. Muut tiimit lähtivät aluksi sijoittamaan maltillisemmin halvempien tonttien alueella Riihimäelle ja Vallilaan. Taktiikka ei kuitenkaan tuonut samanlaista tulosta. Nopein ja vahvin tiimi palkittiin kuohuvaisella, mutta parhaana palkintona toimi kuitenkin kirkkaimmalla paikalla paistattelun kunnia.

Yrityspelin ja lounaan jälkeen lähdettiin kohti Linnanmäkeä, jossa samat joukkueet pääsivät suorittamaan päivän toista leikkimielistä kisailua. Tällä kertaa vuorossa oli arvuuttelua sekä rastien suorittamista Linnanmäen laitteissa ja peleissä. Myös tällä kertaa eniten pisteitä kerännyt joukkue selviäisi voittajana. Lopulta kisailun pistesijat ratkesivat uudestaan saman joukkueen hyväksi ja päivän voittajatiimin oli jo melkein liian helppo hymyillä.

Konsulttitiimi suorittamassa Linnanmäen rastia
Konsulttitiimi suorittamassa Linnanmäen rastia

Konsulteilla oli kilpailujen jälkeen jonkin verran vapaata-aikaa vietettävänään Linnanmäen huvituksissa ennen kuin elämyksellistä päivää jatkettiin illallisen merkeissä viikinkiravintolassa Helsingin keskustassa. Kaiken kaikkiaan onnistunut päivä jätti jälkeensä hauskoja tarinoita ja jutun aiheita. Tästä oli hyvä jatkaa kesän odottelua.