Teollinen internet tuo mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää nyt heti

img.jpg

Mikä tahansa laite voidaan nyt varustaa pienellä sirulla, joka mittaa sen toimintaa ja viestii netin yli esimerkiksi käyttötunneista, huoltotarpeesta tai toimintaympäristöstä. 

Kuinka hyödynnät tätä heti?

IoT (Internet of Things), toiselta nimeltään teollinen internet, kytkee kaiken verkkoon. Lähes mitä tahansa voidaan mitata, analysoida ja etäohjata.

Järjestelmät on helppo kytkeä esimerkiksi Microsoftin pilvi- ja palvelinratkaisuihin. Tuki löytyy myös Windows 10 -käyttöjärjestelmästä. Sensoridata yhdistetään toiminnanohjeusjärjestelmääsi (ERP) ja asiakaskohtaisiin tietoihin. Lue konkreettisia case-kuvauksia täältä ja täältä.

Tämä tuo tehokkuutta, nopeampaa reagointikykyä, alempia kustannuksia ja synnyttää parhaimmillaan aivan uusia toimintamalleja.

Vanhoista haasteista tuleekin mahdollisuuksia!

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Esimerkiksi ennakoiva huollon myynti ei enää riipu valveutuneista ostajista, vaan myymäsi laite ilmoittaa itse olevansa huollon tarpeessa ja myyjäsi osaa ottaa oikea-aikaisesti yhteyttä.

Kun asiat on hoidettu fiksusti, myyjääkään ei tarvita. Olet jo laitetta kaupatessasi sopinut myyväsi laitteen sijaan ostajalle käytettävyystunteja. Etävalvonta ja ennakoiva huolto on riskinhallintaasi, jolla varmistat, ettei yllätyksiä tule. Samalla tuotekehityksesi saa jatkuvasti dataa todellisista kenttäolosuhteista.

Tällaiset älykkäät järjestelmät voivat olla yksi keino taistella esimerkiksi Aasialaista halpatuotantoa vastaan. Ne tuovat kilpailukykyä, joka perustuu aivan muihin seikkoihin, kuin edullisiin työvoimakustannuksiin.

Pk-yrityksen mahdollisuudet

Teollinen internet tuo mahdollisuuksia kaikille toimialoille ja toimii niin palvelualoilla, teollisuudessa kuin vaikkapa maataloudessa.

Standardiratkaisut tekevät laitteet edullisiksi – siksi pk-yrityskin voi innovoida uusia toimintatapoja.

Muutamia esimerkkejä:

Logistiikka: Esimerkiksi elintarviketuotannossa teollinen internettuo jäljitettävyyden, älypakkaukset, älykuljetukset ja varastojen älylogistiikan. Sama toimii tietysti millä tahansa toimialalla.

Tuotekehitys: Terveydenhuollossa se mahdollistaa älykkäät lääkepakkaukset, terveyden etäseurannan ja etädiagnosoinnin. Esimerkiksi Heltti Oy tarjoaa työterveyspalveluita, joissa painopiste on mittaamisessa ja ennaltaehkäisyssä. Valtaosa palveluista hoidetaan etänä.

Innovaatiot: Uudet palvelut kukoistavat. BiiSafe Oy ilmoittaa, missä kadonnut esineesi sijaitsee. Jidoka Oy toimitti Lontoon olympialaisiin liikennemerkkien etähallintajärjestelmän. Quva Oy mittaa ja analysoi kolmansien osapuolien omistamien kalliporauslaitteiden dataa ja tarjoaa sen perusteella nopeaa vianselvitystä.

Asiakaspalvelu: Lienee vain ajan kysymys, milloin esimerkiksi Helsingin keskustan Stockan parkkisensorit ilmoittavat lähistöllä ajaville autoille vapaista paikoistaan. Tuloksena tuplavoitto: maksavia parkkiasiakkaita jatavarataloasiakkaita.