Uskalla haastaa. Uudestaan.

/ Jari Laakkonen

Edellinen blogini haastoi hankkimaan näkemystä liiketoiminnan suunnasta ja johtamaan. Merkittävä ongelma johtamisessa olemme me, ihmiset, ja meidän tapamme ajatella ja puolustautua. Virheitä on lähes mahdotonta hyväksyä tai ainakaan tunnustaa.

“Johtaminen, tiedonkin avulla, perustuu näkemykseen tavoiteltavasta suunnasta.”

 

Johtaminen, tiedonkin avulla, perustuu näkemykseen tavoiteltavasta suunnasta. Tai ainakin sen pitäisi perustua. Suunnan valitseminen edellyttää myös joitakin perustietoja siitä, missä ollaan, mitä oletettavasti matkalla tapahtuu, millä keinoilla matka tehdään ja mihin päädytään.

Johtamisessa, niin tiedolla kuin arvauksella, kyse on täsmälleen samasta. Oletuksien tekemisestä siitä, mitä ympärillä tapahtuu, mitä keinoja valikoidaan (joku kutsuu sitä strategiaksi) ja mihin halutaan. Eli näkemyksen muodostamisesta.

Johdon yhteisen näkemyksen muodostaminen on oletusten muodostamisen kannalta kriittistä. Miksi? Mikäli johdolla ei ole yhteistä, jaettua näkemystä suunnasta, ei voi olla yhteistä näkemystä oletuksista ja keinoista.

Valitettavan usein johdon näkemys on listaus eri funktio- tai liiketoimintavastuullisten näkemyksistä. Se on lista, mutta ei yhteinen, jaettu näkemys. Yhteisen näkemyksen muodostaminen mahdollistaa aidosti myös sen haastamisen. Kyse ei silloin ole yksittäisen ihmisen oletuksista, vaan koko johdon näkemyksestä ja sen haastamisesta.

Listaus näkemyksistä on sama kuin antaisit bussissa kaikille matkustajille ratin ja sanoisit, että menkää määränpäähän kuten haluatte. Jokainen tekee omat oletukset, reittivalinnat ja jos hyvin käy, kaikki muka päätyvät samaan paikkaan. Mutta käytännössä bussi ei liikkuisi mihinkään.

Tähän asti helppoa ja ilmiselvää. ”Haaste tulee haastamisesta”. Mitä tehdä, kun toteutunut toiminta ja tulos eivät olleetkaan arvioidun mukaisia? Miksi? Syitä, varsinkin epäonnistumiseen, haetaan helposti ulkopuolelta. Markkinat muuttuivat, ostokäyttäytyminen muuttui, kilpailijat toimivat uudella tavalla. Helppoja arvauksia. Uskallammeko haastaa ne oletukset, jotka teimme, kun suunnittelimme? Toteutuivatko matka ja oletukset niin kuin uskoimme, eli oletimme, aikaisemmin? Pitääkö meidän muuttaa tekemistämme, painotuksiamme?

“ Kun todellisuus kohtaa, käykää läpi tehdyt oletukset ja haastakaa näkemys suunnasta. Onko näkemys oikea?”

Haastan sinut tekemään tietoisia oletuksia siitä, mihin maailma on menossa ja miten nämä oletukset vaikuttavat liiketoimintaanne. Kirjatkaa ne konkreettisesti ylös: ”tästä oletuksesta johtuen teemme tämän päätöksen ja toimimme näin.” Kun todellisuus kohtaa, käykää läpi tehdyt oletukset ja haastakaa näkemys suunnasta. Onko näkemys oikea?

Myöntämällä virhe tai tehdyn oletuksen puutteellisuus mahdollistat onnistumisen. Ennen muita, reaktiivisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä oletusten dokumentoimista, syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä ja toteuman seuraamista myös oletusten osalta. Kyse ei ole tekniikasta. Tämä kaikki vaatii työtä ja uskallusta ottaa riski; myöntää tarvittaessa olleensa väärässä kun arvasi tulevaisuutta.

Haastaminen. Uskallus. Erehtyminen.

Jari Laakkonen

Managing Partner

@laakkonen_jari

jari.laakkonen@ecraft.com @ecraftreferre

Blogi julkaistu alun perin: http://www.tivi.fi/Kumppaniblogit/ecraft/uskalla-haastaa-uudestaan-3482007