Kasvu on valintakysymys ja se tehdään pehmeillä asioilla.

Miten kasvu liittyy digitalisaatioon?

Kävin eilen Slushin yhteydessä pidetyssä Microsoftin järjestämässä NextMakers kutsuvierastilaisuudessa. Sinne oli kutsuttu nopeasti kasvavien yritysten edustajia. Kuten olettaa saattaa, myös tilaisuuden agenda pyöri kasvun tekemisen ympärillä. Puheenvuorojen arvoa kasvatti se, että kaikkien puhujien yritykset oikeasti kasvavat kovaa vauhtia. Kyse ei siis ollut tyhjän puhumisesta. Asialla olivat oikeasti kovat tyypit.

Päällimmäisenä olivat, ehkä hieman yllättäen, yrityksen arvot.

Kovaa kasvua tehneiden yritysjohtajien esityksistä löytyi yhteisiä nimittäjiä. Päällimmäisenä olivat, ehkä hieman yllättäen, yrityksen arvot. Ei puhuttu Managementista vaan Leadershipistä. Arvot kiteytyivät parhaiten Vincitin perustajan Mikko Kuitusen kiteytyksessä yrityksen perustamisen syystä: ” Ei **tuta mennä töihin maanantaina”. Puhutaan siis aika pehmeistä asioista. Kaikissa esillä olleissa yrityksissä arvot on kuitenkin saatu palvelemaan päivittäistä tekemistä eli ihan kovia, mitattavia asioita. Asioita, jotka tarkoittavat operatiivista tehokkuutta, kannattavuutta ja kasvua.

Mielenkiintoista oli myös yrityksen kasvuhakuisuuden ja tuloksen tekemisen välinen suhde, jota Microsoftin Markku Pulkkinen valotti omassa esityksessään. Yritykset, jotka ovat selkeästi kasvuhakuisia, tekevät ajan myötä parempaa tulosta.

Yrityksen menestys on pitkälti valintakysymys.

Voidaanko kaikesta tästä oppia jotakin? Yrityksen menestys on pitkälti valintakysymys. Sitä puoltaa myös oma, varsin pitkä, kokemukseni työskentelystä pk-yritysten kanssa. Kasvun hakeminen on päätös, joka tarkoittaa jatkuvaa kehitystä ja muutosta sekä erilaisten kasvupolkujen hakemista. Sen toteuttaminen on enemmän johtamisasia kuin teknistä suorittamista.

Digital masters perform better

Linkki digitalisaatioon löytyy MIT Sloan School of Managementin tekemästä tutkimuksesta, jonka tulokset on kiteytetty oheiseen kuvioon. Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä. Me autamme mielellämme matkalla kohti Digital Masters –joukkoa.