Teknologiatrendit 2016 - Pinnan alla poreilee

/ Tero Tapanainen


Isot aallot ovat hitaita: Esineiden internet (IoT), pilvipalvelut ja mobiili pysyvät vielä vuosia tärkeimpinä trendeinä. Pinnan alla kuplii kuitenkin nopeita läpilyöntejä. Mikä on hot vuonna 2016?

 

Ensin on hype – ja sitten yht’äkkiä teknologiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Esimerkkinä mobiililaitteet. Kaikissa länsimaissa valtaosa nettikäytöstä tapahtuu nyt mobiilisti. Silti ensimmäinen iPhone esiteltiin alle kymmenen vuotta sitten. Vauhdikkainta kehitys on kuluttajapuolelta nousevissa teknologioissa.
 

Seuraavat neljä trendiä muuttuvat hypestä arjeksi nopeammin kuin arvaatkaan. Kaikki ne tulevat myös sinun työpaikallesi.

 

Virtuaalitodellisuus
 

Ensimmäiset toimivat virtuaalilasit ovat nyt kaupoissa. Vuonna 2016 kaikkiin tehokkaimpiin puhelimiin saa silmille vedettävän VR-adapterin, johon kännykän ruutu upotetaan. Näin laitteet yleistyvät pikavauhtia. Pelit, elokuvat, matkatoimistot, oppimisympäristöt ja tuhannet uudet sovellukset seuraavat perässä. VR-sovelluksissa nähdään sama räjähdys kuin kännykkä-appien kohdalla.

 

Biohakkerointi
 

Luomutrendi, superfood-trendi, fitness-trendi ja puettavan teknologien ja mobiililaitteiden trendi yhdistyvät. Terveyttä, suorituskykyä ja mielenrauhaa edistetään mittaamalla, analysoimalla ja aktiivisesti stimuloimalla. Vuonna 2016 biohakkeroinnista tulee valtavirtaa nuorten aikuisten ja urheilijoiden kesken. Siitä trendi leviää salamana työhyvinvointiin ja yksityisen sektorin terveyspalveluihin.

 

Koneoppiminen ja tekoäly
 

Tätä trendiä ei helposti huomaa, sillä se tekoäly sulautetaan kaikkeen ja kaikkialle. Kyse ei ole enää automatisoinnista, vaan päättelevien ja lennossa oppivien algoritmien tuomisesta verkkokauppaan, digitaaliseen asiakaspalveluun, sovelluksiin ja laitteiden ohjaukseen.

 

Maksuttomat digipalvelut
 

Maksuttomat digipalvelut korvaavat sisältömarkkinoinnin ja lohkaisevat osansa myös perinteisestä brändimarkkinoinnista. Yritykset tarjoavat yhä enemmän digipalveluja houkutellakseen sekä kuluttaja- että B2B-ostajia. Kaikki, mikä voi, digitalisoituu. Kilpailu asiakkaiden huomiosta ja ajankäytöstä ajaa näiden palvelujen hinnan lähelle nollaa. Kaikki tarjoavat ilmaisia sovelluksia myöhempien kauppojen toivossa. Vain uniikit palvelut saavat huomiota.