Kasvuyrityksen kaava on yksinkertainen

Kasvuyrityksen-kaava-on-yksinkertainen


Suomalainen kasvuyritys noudattaa vakiokaavaa: myy palveluita, kasvaa suhdanteen mukana, toimii Helsingissä, myy b2b-markkinalle, tekee tulosta kotimaassa ja tähtää vientiin. Vai noudattaako sittenkään?

 

Kauppalehti julkaisee toukokuussa vuotuisen Kasvuyritykset -listansa. Listan yritykset kuuluvat kestokasvajiin, jos niiden liikevaihto kasvoi 20 % kolmena peräkkäisenä vuotena. Kaikista yrityksistä tällaisia on noin kolmisen prosenttia. Eliittijoukkoa siis.

Kasvu kannattaa. Kauppalehden mukaan peräti 65 % kasvuyrityksistä sai viime vuonna pääoman tuottoasteeksi yli 20 prosenttia (KL 26.4.2016). Hyvinä aikoina kasvu kiihtyy – kasvuyritysten määrä seuraa tarkasti bruttokansantuotteen kehitystä ja ampaisee heti kasvuun kun yleinen kysyntäkin kasvaa.

Kestokasvajia on joka alalla ja joka paikassa Hangosta Muonioon.

Menestyksen kaava näyttää yksinkertaiselta: kestokasvajissa on palveluyrityksiä enemmän (53 %) kuin kaikkia muita toimialoja yhteensä. Samalla tavalla ylivoimainen enemmistö yrityksistä toimii b2b-markkinalla ja sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Ne tähtäävät vientiin, mutta tekevät tuloksensa kotimaassa.

Onneksi todellisuus on monimuotoisempi: kestokasvajia on joka alalla ja joka paikassa Hangosta Muonioon. Tekemällä pelejä kuluttajille (Supercell) voi kasvaa yhtä lailla kuin tietotekniikkatukkurina (F9 Distribution) lukkovalmistajana (iLOQ) tai päiväkotihoitoa myymällä (Touhula). 

Kukaan ei kasva vain siksi, että on sattunut oikealle toimialalle tai oikeaan paikkaan. Tilastot vääristyvät, koska väki on pakkautunut Etelä-Suomeen, kaikki on nykyään palvelua ja b2b-markkinalla on Suomessa ja kansainvälisesti enemmän kysyntää kuin taantuman kurittamilla kuluttajilla. 

Kasvun kannalta oleellisinta on omistajien ja johdon halu kasvaa ja kestää kasvuun liittyviä riskejä. 

Osaaminen ja tahto ratkaisevat. Se on lopulta ainoa todellinen kasvun superkaava.

Kasvuyritysten johto kertoo haastateltaessa saman viestin: ratkaisevinta on omistajien ja johdon halu kasvaa ja kestää kasvuun liittyviä riskejä. 

Haluatko sinä kasvaa?