Ketterän projektiorganisaation ABC

/ Jörgen Westerling
kettera-projektiorganisaatioKaikki tekevät projekteja. Mutta kuinka toimii ketterä projektiorganisaatio? Millaisista palikoista se rakentuu?

Kyky tehdä tuloksia ja samalla vastata toimintaympäristön, teknologioiden ja asiakasvaatimusten muutoksiin on ketteryyttä. Ketteryys on usein hyvää asiakaspalvelua, mutta stressaa tekijöitä. Kun projektin tavoitteet ja vaatimukset elävät, moni perinteinen organisaatio natisee liitoksissaan.

 

Ketterä projektiorganisaatio rakentuu pala kerrallaan seuraavista peruspalikoista:
 

Työkalut
 

Tarvitset työkaluja, joissa tiimityö ja dokumenttien työstäminen samaan aikaan on joustavaa ja helppoa. Projektinhallinta-alustaan voit liittää asiakkaat ja alihankkijat; se tallentaa dokumentit ja keskustelut.  Viestintä onnistuu omissa kanavissa ja on käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta.

Käytännössä opittua: Työkalujen luotettavuus ja helppokäyttöisys on tärkeämpää kuin viimeisimmät ominaisuudet. Jos aihe kiinnostaa kannattaa tutustua tehokkaisiin projektityökaluihin täältä tai ladata Menestyksekkään projektiorganisaation tunnusmerkit -tutkimus

Prosessit
 

Käytössäsi on ehkä lean-ajattelu ja sen tunnusmerkit päivittäisine kokouksineen, tauluineen ja periaatteineen. Sovellat jatkuvan kehittämisen periaatetta. Teet töitä sprintteinä. Olet määritellyt ja automatisoinut usein toistuvat rutiinit. Kaikki tuntevat perusprosessit ja ne on hiottu suoraviivaisiksi.

Käytännössä opittua: Sujuvat prosessit edellyttävät, että osaat sanoa ei. Älä tarjoudu tekemään kaikkea kaikille, vaikka asiakkaat kuinka pyytäisivät.
 

Kulttuuri
 

Kulttuurisi ratkaisee, oletko aidosti ketterä, vai onko ketteryytesi vain ulkokohtaista muotitermien pyörittelyä. Ollaanko teillä luontevasti eri mieltä? Haastatteko omaa toimintaanne? Kokeiletteko säännöllisesti uutta? Osaatteko tehdä riittävän hyvää ja lopettaa ajoissa? Onko asiakas luonteva osa projektitiimiänne? Tällä on enemmän merkitystä kuin Kanban-taululla tai Scrum-mastereilla.

Käytännössä opittua: Kulttuuri tukee pieniä päivittäisiä päätöksiä, joista syntyy ketteryys. Tai se estää niitä.

 

Rekrytointi
 

Palkkaat ihmisiä nimenomaan projektityöhön. Tiimi on mukana haastattelussa ja päätöksenteossa. Teet työtestin. Annat järjestelmällisesti koulutusta sinun tapaasi tehdä projekteja. Tunnustat, että projektityö ei sovi kaikille ja jaksat hakea sopivaa matchia, vaikke se vie aikaa.

Käytännössä opittua: Rekrytoi junioreiden lisäksi ihmisiä, jotka voivat opettaa tiimillesi lisää projektityöstä. Ilman uusia näkemyksiä käännyt sisäänpäin.

 

Johtaminen
 

Annat valtaa tiimille ja tunnistat, että johtajan päätehtävänä on fasilitoida ja valmentaa, ei määrätä. Haet työhön sopivia projektiorganisaation malleja: osaamiskohtaiset tiimit, itsenäisesti kaikkeen pystyvät tiimit, asiakaskohtaiset tiimit, asiakkaan luona toimivat tiimit, monen organisaation yhteistiimit.

Käytännössä opittua: Johda asiakkuuksia. Kiinnostavat, motivoivat projektit syntyvät asiakkaan kanssa ideoimalla, konseptoimalla ja neuvottelemalla. Hyvällä johtajuudella voi pelastaa huonoja projekteja, mutta miksi sellaisiin pitäisi ryhtyä alunperinkään!