OMG what you can do with Qlik Analytics Platform

/ Ville Airo
Qlik Know it all

 

Qlikin vuotuinen partneri- ja asiakaskonferenssi Qonnections järjestettiin tänä vuonna Floridassa 16.5.-18.5. Osallistuimme tapahtumaan neljän konsultin voimin ja näin pystyimme käymään läpi ja katsomaan laajasti mielenkiintoisia esityksiä.    

 

Ari Katajamäki keskittyi hallittuun tiedolla johtamiseen ja Qlik -ympäristön valvontaan. Markus Lehtola tutustui Sensen laajennuksiin API-rajapinnoista mashup -teknologioihin ja DevOps hallintaan. Raija Ijäs keskittyi cloud -julkistukseen ja advanced analytics -laajennuksiin R ja Python kielillä. Itse kävin kuuntelemassa asiakascaseja, kuten IKEA, sekä kehittäjäsessioita erilaisista villeistäkin mahdollisuuksista, joita Qlik Platform tarjoaa.

Qlikin pääjulkistukset tapahtumassa olivat

  1. siirtyminen tiiviimpään julkistussykliin: Qlik Senseen tullaan jatkossa julkaisemaan viisi uutta versiota vuodessa ja kaikki julkistukset ovat yhtä tärkeitä. Julkaisut tullaan nimeämään julkaisuajan mukaan eli esim. seuraava julkaisu on Qlik Sense June 2017 (17.06.00). Jokainen versio on tuettu kaksi vuotta julkaisusta.
  2. Mobiilisovellus ja offline käyttö. Tämä tulee saataville omana latauksenaan iOS laitteille kesäkuussa ja App Storeen lokakuussa. Ensi vaiheessa tämä on siis saatavilla Applen laitteille, mutta jatkossa tulee myös Android sovellus.
  3. Sovellusten konvertointi QlikView’stä Qlik Senseen. Tämä tulee helpottamaan useiden asiakkaiden järjestelmän konvertointia QlikView’stä Qlik Senseen.
  4. Uusia visualisointeja: histogram, boxplot, ja jakaumagraafi. Uudet visualisoinnit toteutetaan Qlikin uudella Picasso.js visualisointikirjastolla, joka mahdollistaa jatkossa vielä lisää uusia mahtavia visualisointeja.
  5. Parannuksia datan lataamisen visuaaliseen käyttöliittymään. Uusilla ominaisuuksilla voidaan esim. muokata vapaasti kenttiä, dataa ja yhdistää tauluja toisiinsa. Tavoite on, että Qlik skriptin kirjoittaminen jää entistä vähemmälle. 
  6. Advanced analytics integraatiot R:lle ja Pythonille. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa koneoppimisen mallien ja ennusteiden suorittamista suoraan Qlik latausskriptissä ja käyttöliittymässä.
  7. Tulossa on myös sertifioinnit extensioille ja connectoreille. Tämä mahdollistaa paljon laajemman extensioiden käytön ja mm. niiden käytön pilvessä.
Qonnections

Pääjulkistuksiin kuului myös Qlikin vision läpikäynti. Qlik näkee jatkossa kolme ohjaavaa asiaa BI markkinassa.

  1. Jätetään data sinne missä se on. Tämä tarkoittaa, että jatkossa ei esim. Big Data instansseista enää tarvitse ladata kaikkea dataa Qlikiin tai muuallekaan vaan ulkoisten järjestelmien suorituskyky saadaan niin hyväksi, että dataa ei tarvitse siirtää.
  2. Aito hybridi pilvialusta. Qlikin tavoite on tehdä pilven käytöstä saumatonta. Tämä tarkoittaa, että Qlik voi toimia omalla palvelimellaan ja skaalautua tarpeen mukaan pilveen ja käyttäjä ei tätä huomaa. Tähän liittyy myös mobiilisovellus ja offline käyttö.
  3. BI:stä AI:hin. Qlikin visiossakin mennään kohti edistyksellisempää analytiikkaa, mutta heillä A AI:ssä tarkoittaa augmented (laajennettu) ei advanced (edistyksellinen). Augmented Intelligence (AI) tarkoittaa, että edelleen Qlikin visiossa ihminen pysyy keskiössä, mutta visualisointien avulla koneälyä pystytään jatkossa hyödyntämään entistä laajemmin organisaatioissa. Tämä on erittäin lähellä meidän oman koneälyvelhon Tommi Vilkamon näkemystä, että parhaaseen tulokseen päästään, kun koneäly malleilla saadaan laajennettua parhaiden asiantuntijoiden ajattelua ja intuitiota.
Qlik Qonnections

Tämä blogi on liian lyhyt, jotta voisin käydä läpi kaikki mitä tapahtumasta jää käteen, mutta mainitaan lopuksi vielä yksi päräyttävimmistä esityksistä: Qlik Sense Bot. Tällä käytännössä Qlik Sensen analytiikka tuodaan pikaviestimeen (Telegram). Botilta voi kysyä puhumalla tai kirjoittamalla eri mittarit ja botti vastaa mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla tekstinä ja graafeina. Tämä esimerkki näyttää erittäin laajasti Qlik Platformin mahdollisuuksia. Kuvasin lyhyen esimerkin, jonka löydät Twitteristä.

Näiden kuvien ja tunnelmien myötä siirrymme kohti lentokonetta.

Ja tietenkin, jos herää kysymyksiä, ota rohkesti yhteyttä ja voimme kertoa Qlik julkistuksista tarkemmin.

Qlik Qonnections