Extended Reality yleistyy yrityskäytössä

XR hyödyttää niin myyntiä, tuotekehitystä, logistiikkaa kuin koulutustakin. Keinotodellisuus tehostaa työtä ja luo uudenlaisia palvelukokemuksia. Oletko jo tutkinut mahdollisuuksia omassa toiminnassasi?

XR (eXtended Reality) on yleistermi, joka kattaa kaikki lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet. Kirjoitimme viime vuonna XR:n noususta Slushin ja startuppien yhteydessä. Nyt se on jo arkipäivää.

Käyttökohteet:

  • Virtuaalilasit (Oculus, HoloLens, Google Glass)

  • Tietokoneen tai kännykän näytölle yhdistetty videokuva ja graafiset elementit (iOS ja Android)

  • Ääni (Amazon Echo, Google Home tai kännyköiden äänisovellukset)

  • Ajoneuvon head-up-display

  • Huonetilaan heijastettavat virtuaalielementit

Seuraavassa esimerkkejä XR:n nykyisistä käyttökohteista.

Suunnittelutyö


XR toimii apuna erilaisissa suunnittelutehtävissä sekä simulaatioissa, kuten esimerkiksi arkkitehtuurissa, moottorikehityksessä, laivojen moduulirakenteissa, lääkkeiden kehityksessä ja tilasuunnittelussa. Suunnittelu nopeutuu ja monimutkaisten mallien pyörittäminen virtuaalitilassa tekee kohteesta elävän ja todenmukaisen.

Myynnin tuki


XR auttaa vähentämään tuotepalautuksia, koska vaikkapa vaatetta voi kokeilla virtuaalisesti tai koneen prototyyppiosaa voi tarkastella virtuaalisesti ennen tilausta tai 3D-tulostusta. Myynti vauhdittuu, kun ostajan epävarmuus vähenee hänen nähtyään tuotteen oikeassa käyttöympäristössä.

Myyntiä lisää myös personointi ja älykkäät suositukset. Esimerkki XR-sovelluksesta on IKEA Place. Voit kokeilla huonekaluja kotonasi virtuaalisesti ennen ostosta. Näet kännykästäsi kamerakuvan avulla, miltä uusi sohva olohuoneessasi näyttäisi.

Vastaavia toteutuksia on lukuisilla vaate- ja meikkibrandeillä: Kokeile virtuaalisesti vaatteita tai meikkejä omaan kasvokuvaasi. Voit saada myös sinulle sopivia suosituksia tekoälyn arvion perusteella.

Pisimmälle tämän vie Amazon, josta voi hankkia fyysisen Echo Look -lisälaitteen, jonka avulla kuvaat itsesi, kokeilet vaatteita virtuaalisesti ja ennen kaikkea saat asiantuntijoiden valmentaman tekoälyn mielipiteitä ja Style Check -suosituksia siitä, mikä tyyli sinulle sopisi ja mikä itse valitsemistasi vaihtoehdoista näyttää parhaalta päälläsi. Kaikki toimii puheohjauksella, Alexa-tekoälyllä ja on tietysti saumattomasti yhdistetty shoppailumahdollisuuksiin.

Suoran myynnin ja asiakaspalvelukokemuksen lisäksi sovellukset keräävät myynnille ja tuotekehitykselle hyödyllistä analytiikkaa käyttäjän luvalla.

Koulutus ja oppiminen


Koulutustulosten parantaminen tapahtuu tehostamalla sekä oppimista (immersiivisyys ja havainnollisuus) että ajankäyttöä (on-the-sport oppiminen). XR tulee kaikkien alojen koulutuksiin.

Virtuaaliharjoittelu esimerkiksi lääketieteen leikkauksissa on jo tällä hetkellä käytössä edistyksellisissä paikoissa, mutta tulee olemaan tulevaisuudessa pakollista. Esimerkkinä erilaisista oppimistyökaluista on vaikkapa HoloAnatomy -sovellus lääketieteen opiskelijoille, jolla voi kerros kerrokselta katsoa ihmisen sisään ja nähdä elinten toiminnan. Kolmiulotteinen näkymä on olennainen esim. verenkierron tai sydämen monimutkaisen toiminnan ymmärtämiseen. HoloPatient puolestaan on tarkoitettu erilaisten potilastilanteiden ja diagnoosien harjoitteluun sairaanhoitajille. Samanlaisia ratkaisuja on saatavilla mm. OculusVR:n toimesta.

Erityisryhmien huomiointi


Extended Reality -ratkaisuilla voidaan tukea esimerkiksi vammaisten, vanhusten, sairaiden, kielitaidottomien tai muiden erityisryhmien asiointia ja mahdollistaa sujuvampi palvelukäyttö. Aina ei tarvitse olla kyse erityisryhmistäkään - yhtä lailla lisättyä todellisuutta on reaaliaikainen kielenkääntäminen puhesyntetisaattorilla tai tekstin muuttaminen lennossa puheeksi, ja päinvastoin.

Fyysisen toiminnan reaaliaikainen ohjaaminen


Autojen, varastotrukkien, lentokoneiden, laivojen ja lastausnostureiden virtuaalinäytöt arkipäiväistyvät. Samoin hissiasentajaa ohjeistetaan virtuaalisesti hissikuilussa ja näytetään kokoonpanokaaviot työtilanteessa on-the-spot ja on-demand. Boeing käyttää AR-laseja tukemaan sähköasentajien työtä, kun he tekevät koneiden monimutkaisia johdotuksia. DHL on puolestaan kertonut, että iso osa jakeluauton kuljettajan työtä on muistinvaraisesti etsiä täyteen lastatusta rekasta seuraavaksi jaettavia paketteja – homma, jota XR jatkossa helpottaa ja nopeuttaa.

Haluatko lisätietoja?

Jos olet kiinnostunut Extended Reality -ratkaisujen mahdollisuuksista omassa yritystoiminnassanne, ota meihin yhteyttä!