Saanko luvan? 4 tapaa saada GDPR-varma markkinointilupa

/ Maria Heimonen

Toukokuun jälkeen kaikkeen henkilötietojen perusteella kohdennettuun markkinointiviestintään tarvitaan vastaanottajan nimeomainen lupa. Vai tarvitaanko? Millä tavoin saat GDPR-asetusta noudattavan luvan markkinointiisi?
 

EU:n tietosuoja-asetus GDPR tulee voimaan toukokuussa. Sen jälkeen markkinointiasi säädellään aiempaa tarkemmin, kun markkinointisi on kohdistettu tunnistetuille henkilöille ja pidät heistä rekisteriä.
 

Varmaa on uuden lain puitteissa tämä: kahta perusvirhettä ei saa enää tehdä. Ensinnäkin, älä piilota markkinointilupaa palvelusi käyttöehtoihin. Toiseksi, jokaisessa lomakkeessa täytyy olla mahdollisuus päättää kyllä/ei markkinointiluvalle. Oletuksia ei voi enää tehdä.  Molemmat tavat iskevät GDPR:n jälkeen näpeille. Markkinointiluvasta liikkuu kuitenkin joukko väärinkäsityksiä, joita on hyvä oikoa.
 

Kokosimme tähän neljä turvallista tapaa saada uuden lain mukainen markkinointilupa tai muu oikeus kohdentaa markkinointiviestintää:
 

1. Lähetä viestintää asemavaltuutuksen perusteella: lupaa ei tarvita
 

Tähän et tarvitse B2B-markkinoinnissa edelleenkään lupaa. Voit lähestyä tietohallintojohtajia  tai kiinteistöpäälliköitä heidän tittelinsä perusteella myös GDPR:n voimaantultua.

Huomioi kuitenkin, että uuden GDPR-asetuksen myötä henkilörekisterin pitäminen on aiempaa tarkemmin säädeltyä. Perehdy velvollisuuksiisi rekisterinpitäjänä ja varmista, että dokumentoit rekisterin käyttötarkoituksen ja sen sisältöön käsiksi pääsevät työntekijäsi ja mahdolliset yhteistyökumppanisi etukäteen.

Varaudu siihen, että tuleva EU:n ePrivacy-asetus voi muuttaa sitä, onko asemavaltuutuksen perusteella tehtävä markkinointi edelleen sallittua. ePrivacy puuttuu nimenomaan digimarkkinointiin ja sen kohdentamiseen. Laki on parhaillaan valmistelussa ja sen sisältö päätetään vuoden 2019 aikana.

Toistaiseksi laki siis turvaa asemavaltuutukseen perustuva markkinoinnin B2B-kohdeyleisöille.2. Oikeutettu etu:  lupaa ei tarvita
 

Oikeutetulla edulla tarkoitetaan sellaista viestintää, joka on tarpeen palvelun tai tuotteen käyttämiseksi tai asiakassuhteen välttämättömäksi hoitamiseksi. Tämä viestintä voi sisältää markkinointiviestinnän elementtejä. Aivan tarkkaa rajanvetoa sille, kuinka paljon “puhdasta” markkinointia tämä viestintä voi sisältää ei vielä ole. Asiallista on perustaa viestintä aitoon asiakaspalveluun ja liittää siihen silloin tällöin rajoitetusti markkinointielementtejä.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kerrot jatkuvalle asiakkaallesi muun palveluviestinnän ohessa, että hänen kannattaisi ottaa premium-paketti palvelustasi käyttöön, tai että hänen vuosihuoltosopimukseensa saa maksullisen lisäpalvelun, jota suosittelet. Älä kuitenkaan ylikäytä tätä mahdollisuutta.

Oikeutetun edun tapauksessa informointi riittää. Kerrot siis asiakassuhteen alkaessa, että asiakkaasi tulee saamaan palvelun käyttöön tai asiakassuhteen hoitoon perustuvaa viestintää. Erillistä lupaa tähän ei tarvitse kysyä.3. Tee sopimus: saat luvan


Sopimus on eri asia kuin suostumus. Tämä on tärkeää ymmärtää, kun GDPR:n rajoitteita ja mahdollisuuksia käy läpi.

Suostumus on aina peruttavissa. Jos siis kysyt markkinointilupaa (suostumusta), voi henkilö milloin tahansa ilmoittaa, että hän vetää suostumuksensa takaisin.

Sopimusta sen sijaan ei voi peruuttaa sopimusta purkamatta. Voit tehdä henkilön kanssa sopimuksen siitä, että saat lähettää hänelle markkinointia. Tyypillisesti tällainen sopimus tehdään jonkin palvelun tai tuotteen käyttöönoton yhteydessä. Jos henkilö haluaisi markkinointiviestinnän loppuvan, hänen pitäisi irtisanoa koko sopimus.

GDPR-valmistelijoiden henki lakia laadittaessa kuitenkin oli, että ihmisiä ei saisi pakottaa sopimaan markkinoinnin vastaanottamisesta, jos se ei ole palvelun tai tuotteen käytön kannalta olennaista. Suomessakin on yleistynyt tämä malli: “Jos otat tämän palvelun käyttöön, samalla teet sopimuksen siitä, että otat vastaan markkinointiviestintää tai muuten et voi käyttää palvelua lainkaan.” Tällainen pakottava malli on GDPR:n hengen vastainen.

Sen sijaan vapaaehtoisesti saa sopia! Eli voit pyytää palvelusta sopiessasi asiakasta rastittamaan sopimuskohdan markkinointiviestinnästä. Jos tarjoat samaa palvelua myös ilman tuota rastia, olet toiminut lain mukaan.

Huomaa, että sopimusjuridiikka vaatii usein asiantuntija-apua. Käytännöt joihin törmäät esimerkiksi netissä liikkuessasi eivät välttämättä ole hyviä käytäntöjä tai kaikelta osiltaan lain mukaisia.


4. Pyydä markkinointilupa: saat luvan
 

Pyydä suostumusta. Tämä on klassinen tapa rakentaa markkinointirekistereitä ja se toimii myös GDPR-aikakaudella. Toki ihminen voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksen ja rekisterinpitäjän täytyy silloin poistaa henkilö ja hänestä kerätyt tiedot.

Lupa pitää uuden lain mukaan dokumentoida aiempaa tarkemmin. Luvan yhteydessä täytyy käydä ilmi, milloin se on saatu, millä tavalla ja mitä se koskee. Varmista, että sinulla on aina nämä tiedot.

 

Varmaa on uuden lain puitteissa tämä: kahta perusvirhettä ei saa enää tehdä. Ensinnäkin, älä piilota markkinointilupaa palvelusi käyttöehtoihin. Toiseksi, jokaisessa lomakkeessa täytyy olla mahdollisuus päättää kyllä/ei markkinointiluvalle.

 

Kuinka sitten kysyä lupaa?

 

  • Ymmärrä asiakkaasi: Kuka on potentiaalinen asiakkaasi, mikä häntä motivoi, millainen on hänen tiedonhankinta- ja ostokäyttäytymisensä. Mitä syvällisempi ymmärrys, sitä paremmat onnistumisen edellytykset!
  • Ymmärrä itsesi: Mitä hyötyä voit tarjota, mikä tekee viesteistäsi ja sisällöistäsi kohdeyleisöä kiinnostavia, miten erotut muista toimijoista, millainen yrityspersoona olet. Ole kiinnostava!
  • Motivoi: Tarjoa sisältöjä, tarjoa etuja, viesti kiinnostavasti, tarjoa testimoniaaleja, tarjoa helppoutta, tarjoa pääsyä yhteisön jäseneksi. Mieti hyvä myyntipuhe!
  • Kysy monipuolisesti: Kysy verkkosivustollasi tai palvelusi asetusvalikossa. Kysy hyvien sisältöjesi yhteydessä ja lupaa lisää. Kysy palvelua käyttöönotettaessa, kysy suullisesti, kysy paperilipukkeella seminaareissa tai messutapahtumissa. Kysy live-tapaamisissa tai koulutuksissa. Kysy enemmän!
  • Keep it simple: Kaikista näistä vinkeistä huolimatta, pidä markkinointiluvan kysyminen yksinkertaisena. Se ei ole iso juttu, kun sinulla on jotakin aidosti kiinnostavaa tarjottavana!

 

Tutustu myös aiempiin artikkeleihimme aiheesta:

  • ePrivacy-asetus: Näin se vaikuttaa markkinointiisi ja asiakaspalveluusi - Lue lisää
  • 90 päivän GDPR-sprintti - Lue lisää
  • GDPR: 10 uutta tietosuojasääntöä, jotka markkinoijan pitää tietää - Lue lisää
  • GDPR tietosuoja-asetus: Mitä yritysten pitää tietää ja tehdä - Lue lisää