Löydämmekö sisäisen nörttimme? 

qonnections morrow.jpg

 

Qlik Qonnections tapahtumassa tulee perinteisesti todella paljon asiaa lyhyessä ajassa ja kaiken tiedon haltuun ottaminen on melkoinen prosessi. Yksi tärkeimmistä asioista pääsessiossa on Qlikin tuotejulkistukset ja uusien ominaisuuksien esittely. Kaiken saadun tiedon joukosta nousee aina esiin monia mielenkiintoisia ja tärkeitä seikkoja, joihin mekin paneuduimme hieman syvemmin. Tämän vuoden tapahtumassa korostuu voimakkaasti teema Datan Lukutaito , ”Data Literacy”, josta pidettiin useita eri sessioita monesta eri näkökulmasta. 

Qlikin uusimmat julkistukset

Tänä vuonna julkistukset olivat pääasiassa kahdelle rintamalle, Qlik Sensen käytettävyys ja helppokäyttöisyyden lisääminen business käyttäjälle sekä toisaalta teknisemmät julkistukset kuten mm.  Qlik Core -tuote ja extension sertifiointi. 

Qlik Sensen uuden version tärkeimpiä ja parhaimpia ominaisuuksia ovat: 

  1. Enemmän kustomointeja visualisointeihin
  2. Insight advisor – Sense ehdottaa käyttäjälle suoraan visualisointeja käytettäväksi sovelluksella. 
  3. Visual data preparation työkalun parannukset ja assosiaation suositukset, jolloin business käyttäjä voi vielä helpommin tuoda datan sovellukseen
  4. Accelerated self service, tämä käyttää uutta Qlikin cognitive engineä ja käytännössä mittareiden ja dimensioiden tekeminen ja käyttäminen self service toiminnallisuudessa on helpompaa 
  5. Multilayer maps, parannuksia karttatoimintoihin. 

 
Qlik Core

Uuden Qlik Core -tuotteen ympärille voidaan jatkossa rakentaa vielä entistä monipuolisempaa räätälöityä raportointia. Tuote on periaatteessa pelkkä Qlikin moottori ja kaikki on sen päälle rakennettava itse. Ajatus on, että kehittäminen on ilmaista ja vasta julkaisemisen jälkeen maksetaan käytön mukaan. Tuotteen ajatus on myös, että se on kaikista Qlikin tuotteista skaalautuvin. 

Extension Sertifiointi

Qlik Senseen ollaan myös tuomassa pian Extension sertifiointeja. Tämä tulee jatkossa varmasti lisäämään extensioiden käytettävyyttä Qlik Branchin kautta. Käytännössä siis extensioiden laatua aletaan valvoa. Sertifiointi tarkoittaa, että kun extensio saa sertifioinnin, esim. sen tietoturva on testatumpi ja se ei kerää tietoa, jota se ei tarvitse käyttöönsä.


Data Literacy – Tietojen käsittelytaito

Tutkimuksissa on todettu, että liiketoimintapäättäjistä noin joka viides kokee pystyvänsä toimimaan datan kanssa tehokkaasti. Kun tähän lisätään vielä se että kahden viimevuoden aikana dataa on syntynyt enemmän kuin koko aikaisemmassa historiassa yhteensä, huomataan miten tärkeästä asiasta puhutaan. 

Qlikin Global Head of Data Literacy Jordan Morrow painottaa vahvasti datan lukutaidon parantamista. Jos ei osaa lukea dataa ei voi tehdä päätöksiä perustuen dataan.

Miten ”Data Literacy” sitten määritellään, mistä asoista tässä yhteydessä puhutaan? Data Literacyn määritelmään kuluu kyky lukea dataa, kyky työskentely datan kanssa,  kyky datan analysointiin, kyky kiistellä datan kanssa.

Datan lukutaidon kehittäminen puolestaan vaatii organisaatioilta toimenpiteitä, jotta tieto ja osaaminen saadaan jalkautettua läpi koko organisaation. 

  • Uteliaisuus, kysy aina miksi?
  • Kulttuuri, luodaan dataan pohjautuva kulttuuri
  • Johtajuus,  Chief Data Officerilla (CDO) on erittäin tärkeä rooli kulttuurin kehittäimisessä
  • Oppiminen

Organisaation muutos kohti parempaa datan ymmärrystä on lähdettävä liikkeelle ylhäältä organisaatiosta. Tämän takia CDO:n rooli on avainasemassa muutoksen toteuttamisessa. 
Johdon sitoutuminen tavoitteeseen ja viestin jakaminen läpi organisaation innostaa henkilöstöä kehittämään omaa osaamista. Me elämme ajassa jossa data on mukana kaikessa mitä teemme ja datanluku taito on avainasemassa kun tehdään päätöksiä datan perusteella.

Halutko kuulla lisää Qlikin tuotejulkistuksista ja näistä aiheista? Järjestämme 12.6.2018 QLIK USER GROUP: Liiketoimintahyötyjä etsimässä – näe koko kuva –tapahtuman, johon tuomme tärkeimmät kuulumiset Qonnectionsista! Katso koko ohjelma ja ilmoittaudu!

Qonnection terveisin,

Tommi Nyberg ja Ville Airo