Rakkaudesta lajiin

Business Insight Breakfast

eCraft Business Insight järjesti Business Insight Breakfastiin paneelikeskustelun 20.3.2018 Klaus K-hotellissa. Paikalle oli kutsuttu eri toimialoilta aihealueen parissa työskenteleviä johtajia. Tilaisuus oli järjestetty tarkoituksella tiiviiksi aamupalapaneelikeskusteluksi, jotta kukin sain sovitettua sen kalenteriinsa.

Paneelikeskustelussa olivat mukana lisäkseni:

  • Roope Ruotsalainen, Frankly Partners (Puheenjohtaja)
  • Lauri Halkola, Telia Finland
  • Markku Suoperä, Attendo Terveyspalvelut
  • Risto Setälä, Business Finland
  • Antti Kiviluoto, CapMan
  • Janne Reimari, Kotipizza
  • Petteri Lindfors, Veikkaus
  • Jari Laakkonen, eCraft Business Insight

Paneelikeskustelusta joutui viime hetkellä jäämään pois Holiday Clubin Kimmo Pelkonen, mutta Kimmo kertoi välittömästi huolehtivansa, että on jatkossa innolla mukana. 

Tiedolla johtamisesta digitaalisoituvan liiketoiminnan kilpailuetu!

Tilaisuuden Roope Ruotsalaisen aloitti erinomaisella puheenvuorolla ja sen myötä paneelikeskustelu lähti ”lentoon”. Oli hienoa seurata kovien ammattilaisten aitoa innostusta aiheeseen ja halua oppia toisiltaan. Itse keskustelussa pääpaino kääntyi päätöksentekokulttuurin kehittämiseen dataohjautuvaksi. Avainasiat pyörii hallitun tiedolla johtamisen ympärillä: mitä haluat päättää, mitä mittareita sinun tulee seurata, jotta teet parempia päätöksiä, kuka päättää ja mistä eli että kenelle tarvitaan mikäkin informaatio.

Isoja kysymyksiä yritysten tiedolla johtamisen kulttuurissa on se, että kuinka johto ymmärtää hyödyntää nykyaikaista tiedolla johtamista päätöksen teon apurina ja yhtäaikaa se, että kuinka paljon koko organisaatiossa eri rooleissa toimiville voidaan antaa itsepalveluratkaisuja siihen, että kukin rakentaa itselleen omia mittaristoja ja analysointiratkaisuja oman työnsä päätöksenteon tukemiseksi. Tämä vaihtelee totta kai suuresti kunkin yrityksen kulttuurin mukaan, mutta avainasia edelleen on se, että tämän kaiken tulee pohjautua yhteiseen informaatioon ja päätökset tulee tehdä yhteisten tietojen pohjalta. Tiedolla johtaminen lähtee strategiasta ja sen tulee perustua liiketoiminnallisiin aitoihin tarpeisiin.

Muutosjohtaminen yrityksen päätöksentekokulttuurin muuttamisessa

Muutosjohtaminen yrityksen päätöksenteossa asettaa yrityksille ison haasteen, kun täytyisi osata toimia nykyaikaisella tavalla ja osata toimia aidosti tiedolla johtaen. Tiedolla johtamiseen ei riitä se, että johto soittaa IT-osastolle, että me tarvittaisiin meille toimiva tiedolla johtamisen ratkaisu vaan tiedolla johtamisen täytyy lähteä siitä että johto miettii että kuinka tiedolla johtamisen ratkaisut auttavat heitä päätöksen teossa ja mitkä on ne avainpäätökset mitä he tekevät.

Tämän jälkeen nykyaikaisilla Business Intelligence (BI) –ratkaisuilla ja tekniikoilla asia saadaan kyllä ratkaistua järkevästi. Tämän jälkeen johdon ulkopuolella tarvitaan vastaavia oivalluksia ja tullaan siihen, että tässäkin asiassa meiltä kaikilta vaaditaan monipuolista osaamista ja ymmärrystä, jotta aito muutos saadaan tapahtumaan. Tiedolla johtamisen kyvykkyys ja organisaation auttaminen siihen on erittäin tärkeä osa muutosta.

Tekniikka ei ratkaise

Kollegani Rami Jahkonen kirjoitti aiemmin blogin aiheesta Tiedolla johtaminen ei ole tekniikkalaji. Tässä maaliskuun paneelikeskustelussa se tuli jälleen kerran mantrana todistettua. Koko paneelikeskustelussa ei keskusteltu tekniikasta sanaakaan vaan kaikkien haasteet olivat ihan toisaalla. Sinällään kaikki teknologia on upeaa tänä päivänä ja mahdollistaa paljon asioita. Tietoarkkitehtuurin järkevästi rakentaminen, tietojen visualisointi päätöksen tekoon ja tiedon jakoon onnistuu kyllä kaikilla moderneilla tiedolla johtamisen ratkaisuilla, mutta avainasiaksi nousee siis edelleen tiedolla johtamisen kulttuuri.

Hieno tilaisuus saa jatkoa ja muodostaa Rakkaudesta lajiin -klubin

Osallistujat ilmaisivat keskustelussa, että haluaisivat jatkaa tällä samalla porukalla uudelleenkin ja sparrata toisia tiedolla johtamisen asioiden edistämisessä omissa firmoissaan. Jatkamme syyskuussa seuraavalla paneelikeskustelulla. Valitsin klubille nimeksi Rakkaudesta lajiin, koska se löytyy eCraft Business Insightin arvoista ja kuvaa hyvin syntynyttä klubia. Me eCraftilla Business Insightilla rakastamme tiedolla johtamisen lajia ja meidän koko henkilökunnalle se on tärkeä asia, kun haluamme olla paras kaikessa mihin ryhdymme ja sitä kautta haluamme tarjota asiakkaillemme parhaita ratkaisuja johdon tukemisesta ja haastamisesta itse tiedolla johtamisen ratkaisujen rakentamiseen. 

Jos luettuasi tämän koit, että haluaisit olla mukana tällaisessa luottamuksen klubissa oppimassa ja sparraamassa muita omalla panoksellasi, niin otahan yhteyttä, niin keskustellaan asiasta lisää. Tulemme järjestämään lisää vastaavia Business Insight Breakfast –paneelikeskustelutilaisuuksia eri aihealueisiin tiedolla johtamisessa painottuen. Rakkaudesta lajiin aidosti ja hallitusti tiedolla johtaen!

MIKA POHJOLA, Business Director
+358 (0) 40 830 9486