Kokkailua ja koneälyä – tie pilotoinnista tuotantoon

/ Jarkko Hänninen
kokkailu ja koneäly

Mitä yhteistä on uuden ruoka-annoksen ja koneälyn kehityksessä? Onnistuneen reseptin ja toimivan koneälyratkaisun välillä on yllättävän paljon yhteistä. Molempien luominen edellyttää tutkivaa pilotointivaihetta ja laajaan jakeluun saaminen teknisempää tuotannointivaihetta.

Pilotointivaihe - Määritä tärkeä kysymys ja tee rohkeita kokeiluja vastauksen saamiseksi

Kehitys alkaa pilotointivaiheella, jossa kokeillaan mikä toimii ja mikä ei. Aluksi mietitään mitä ollaan konkreettisesti tekemässä ja mikä on lopputuloksen kannalta tärkeää? Tehdäänkö gourmet -ateriaa kahdelle vai nopeaa välipalaa arjen kiireisiin? Myös koneälyn kehityksessä on todella tärkeää tunnistaa tavoitetila ennen liikkeelle lähtöä. Mihin kysymykseen koneen pitää pystyä vastaamaan? Pitääkö koneen saada aikaan äärimmäisen hyvä tarkkuus vai onko olennaisempaa luoda helposti ymmärrettävä työkalu tukemaan päätöksentekoa? Hyvä lopputulos syntyy kun kone valjastetaan tukemaan asiantuntijoita työssään, mikä asettaa omat vaatimuksensa koneälyn kehitykselle ja lopputulokselle.

Ole rohkea kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Uuden reseptin luominen on erittäin luova prosessi. Sama pätee koneälyyn. Mitä raaka-aineita on käytettävä, jotta saadaan aikaan maukas suklaakakku? Silakoita? Epäilen. Sokeria? Nyt alkaa polttaa. Sama pätee koneälyyn. Siinä missä ruoka-annoksen luomisessa makuaisti kertoo kelpaako raaka-aine vai ei, koneälyn luomisessa vastaavan työn hoitaa toimialan asiantuntijoiden substanssiosaaminen. Alan ammattilainen osaa sanoa mitkä raaka-aineet (datalähteet/muuttujat) kannattaa ottaa mukaan tai melkeinpä olennaisempaa: jättää pois. Tilastollinen testaus ja luotettavan mallin kehitys etenee paljon nopeammin, kun alun perin on osattu ottaa mukaan oikeita tekijöitä.

Tuotannointivaihe – Keittiökokeen skaalaaminen päivittäiseen jakeluun

Tuttu ongelma: on luotu tosi hyvä malli pilotointivaiheessa ja nyt se pitäisi saada laajana jakeluna myös muiden käyttöön. Vaatimuksina on hyvä vasteaika ja viimeisen päälle automatisoitu data-arkkitehtuuri. Sama juttu ruoka-annoksen kehityksessä – miten saan herkullisen aterian myös muille nautittavaksi isossa mittakaavassa? Raaka-aineet pitäisi jotenkin saada aina aamulla leipomoon ja siellä sitten yhdistellä ja muokata annosta varten. Entäs miten saan jaettua annokset 100 kauppaan, jotka haluavat myydä annosta eteenpäin? Samoihin kysymyksiin vastataan kun luodaan koneälyä tuotantoratkaisuna. Data pitää saada siirrettyä lähteestä eteenpäin ja muokattua mallin opetusta varten. Myös opetetun mallin käyttöä varten data pitää pystyä siirtämään ja muokkaamaan sekä tulokset pitää edelleen siirtää eteenpäin niitä tarvitseville sovelluksille. Ollaankin jo hyvin eri kysymysten äärellä kuin pilotointivaiheessa.

Datalähteiden saavutettavuus tai monimutkainen arkkitehtuuri saattaa rajata mallia tuotantoratkaisussa – toisin sanoen ei voidakaan aidosti käyttää samoja raaka-aineita kuin pilotointivaiheessa. Mitä sitten tehdään kun kananmunien toimitus ei onnistukaan tuotantoprosessin edellyttämällä tavalla? Ratkotaanko ongelmat toimitusketjussa, korvataanko raaka-aine jollain muulla vai jätetäänkö se kokonaan pois? Nähdäänkö kananmunat niin olennaisena lopputuloksen kannalta, että kannattaa laittaa työpanosta toimitusvaikeuksien ratkaisemiseksi? Entäs miltä suklaakakku maistuukaan kun kananmunat korvataan jollain muulla? Koneälyratkaisussa on sama problematiikka: yhden muuttujan poistaminen saattaa vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Voi myös olla niin ettei tuoreita raaka-aineita keretä valmistamaan ja muokkaamaan tunnin välein tapahtuvaan annoskattaukseen nykyisellä keittiöasetelmalla. Pitääkö keittiötä skaalata isommaksi, jotta asiakkaita pystytään palvelemaan tarvittavalla palvelutasolla?

Jo pilotointivaiheessa kannattaa miettiä onko ratkaisun luominen ja skaalaaminen teknisistä näkökulmista mahdollista. Jos ei vielä olla siinä tilassa niin pitää miettiä mitä tekemistä siihen pääseminen edellyttää? Hyvin maistuva pilotti ei vielä tarkoita, että tuotantolinjalta tulee samaa laatua pihalle. Suosittelen siis jo pilotointivaiheessa käyttämään hieman aikaa tuotantoratkaisun asettamien rajoitteiden ja palvelun vaatimustason miettimiseen. Useimmiten yksinkertaisin riittävän hyvin toimiva ratkaisu on se paras valinta.