eCraftilla työskentely ei katso aikaa eikä paikkaa – Marin kokemuksia ulkomailta

/ Maria Heimonen
Mari-uratarina-ecraft.jpg

Newcrafters-ohjelma päättyi kaikkien traineeohjelman suorittaneiden vakinaistamiseen. Silti yhtä ohjelmasta tuttua kasvoa ei ole nähty hetkeen Espoossa. Mari aloitti oman vakituisen työskentelynsä poikkeuksellisesti ulkomailta käsin – Kanadan Montréalista. Huhtikuussa Kanadaan muuttanut Mari on ehtinyt työskentelemään toiselta mantereelta käsin jo tovin aikaa – miten eCraftilaisuus ulkomailla on lähtenyt käyntiin?

 

Kanadaan kotiutuminen ei ole ollut vailla yllätyksiä
 

Marin ensimmäinen kuukausi ulkomailla on sujunut kiireisissä merkeissä. ”Pidin ensimmäisen viikon ns. ’sopeutumislomaa’. Viikko kului perusasioiden järjestelyssä, kuten pistokkeiden adapterien ja nettiyhteyden hankinnassa – jetlagin selättämisestä puhumattakaan!” Sopeutumisviikon jälkeen Mari aloitti työskentelyt aluksi hotellilta käsin. Suomesta oli jäänyt projekteja siihen vaiheeseen, että pystyin jatkamaan työskentelyä mukavasti niiden parissa heti väliviikon jälkeenkin.”

Montréalin ja Kanadan sää eivät Maria päässeet yllättämään – ovathan ne luonteeltaan sen verran samanlaisia kuin täällä kotisuomessa. Mari on aiemmin asunut myös hetken aikaa Yhdysvalloissa, jonka vuoksi myös paikallinen arkkitehtuuri ja liikkeet olivat Marille osittain entuudestaan tuttuja. Ensimmäinen kuukausi ei kuitenkaan ole ollut täysin vailla yllätyksiä. ”Maan kaksikielisyys – tai ennemminkin sen puute - on päässyt yllättämään! Kanadassa tunnetusti puhutaan sekä englantia että ranskaa. Olen kuitenkin Montréalissa törmännyt usein tilanteisiin, joissa englannilla ei ole pärjännyt ja olisi ollut hyvä osata muutama sana enemmän ranskaa. Olen kuitenkin pian menossa ranskan kurssille, joten eiköhän se tästä!”
 

”Suomesta oli jäänyt projekteja siihen vaiheeseen, että pystyin jatkamaan työskentelyä mukavasti niiden parissa heti väliviikon jälkeenkin.”


Osa yhteisöä myös ulkomailta käsin
 

Uuteen maahan ja kaupunkiin sopeutumisen lisäksi Marin on täytynyt sopeutua täysin uusiin työjärjestelyihin Montréalissa. Kiireisestä ensimmäisestä viikosta huolimatta Mari kertoo töiden aloittamisen sujuneen vielä odotettuakin paremmin – jatkuvaa tukea työskentelyyn tarjoaa traineeohjelman aikana saatu mentori. ”Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten helposti työskentely Kanadassa on lähtenyt käyntiin. Helpotusta töiden aloittamiseen toi varmasti myös se, että sain Suomessa jo Newcrafters-ohjelman aikana hyvän mentorin, jonka kanssa teemme todella samankaltaisia tehtäviä. Olen hänen kanssaan lähes päivittäin yhteydessä ja voin aina pyytää häneltä apua tilanteissa, joissa itselläni tulee seinä vastaan.”

Mari tekee tällä hetkellä 60% työaikaa, joka antaa hänelle aikaa huolehtia uudesta pentukoirastaan ja sopeutua uuteen asuinympäristöön. Lyhyempi työaika ja aikaero Suomeen vaikuttivat aluksi muuttujilta, jotka tekisivät tuen ja avun saamisesta saman vuorokauden aikana lähes mahdotonta. Toisin kuitenkin kävi. ”Olen ollut yllättynyt, miten erilaisia työskentelyaikatauluja Suomen päässä ihmisillä on! Aloitan työni tavallisesti aikaisin, n. 5.30-6.30 välillä paikallista aikaa. Silti lopettaessani työt puoliltapäivin paikallista aikaa, Suomen päässä on usein yhä ihmisiä linjoilla – eli iltaseitsemältä Suomen aikaa.”

Ennen muuttoa Mari oli eniten huolissaan etätyön isoimmasta haitasta – sosiaalisuuden puutteesta. Ensimmäinen kuukausi on kuitenkin osoittanut, ettei se ollutkaan odotetun kaltainen ongelma. ”Olen saanut Skypen välityksellä aina helposti apua ja seuraa, enkä loppupeleissä joudu olemaan niin yksin, kuin aluksi ajattelin”, hän kertoo. Lisäksi ensimmäinen kuukausi on muistuttanut Maria myös siitä, että etätyöskentelyssä on myös hyvät puolensa. ”Silloin, kun tarvitsen rauhaa keskittymiseen, on minulla täydellinen rauha saatavilla. Myös kollegan kanssa on lähes helpompi saada työskentelyrauha Skypen välityksellä, kuin jos keskustelisin aiheesta hänen pöytänsä vieressä Suomessa”.

Helpotusta töiden käynnistämiseen toi varmasti myös se, että sain Suomessa jo Newcrafters-ohjelman aikana hyvän mentorin, jonka kanssa teemme todella samankaltaisia tehtäviä. Olen hänen kanssaan lähes päivittäin yhteydessä ja voin aina pyytää häneltä apua tilanteissa, joissa itselläni tulee seinä vastaan.

 

Työpistettä koristavat kaupunkimaisema ja jaloissa makaava pentukoira
 

Marin koira Miina on ollut tuttuna tukena uudessa maassakin - Miinan avulla myös naapurustoon on ollut helppo tutustua kävelylenkeillä. 

Marin koira Miina on ollut tuttuna tukena uudessa maassakin - Miinan avulla myös naapurustoon on ollut helppo tutustua kävelylenkeillä. 

Mari työskenteli ensimmäiset viikot hotellilta käsin, mutta nyt työpiste on vihdoin siirtynyt uuteen kotiin. ”Niin kauan kuin minulla on vakaa netti ja kaksi näyttöä hommat sujuvat missä tahansa! Nyt pisteeni on siirtynyt uuteen kotiimme, mutta kotitoimistoni on vielä aikamoinen kaaos”, Mari kertoo.

Mari ei tehnyt Suomen päädyssä lähes lainkaan etätöitä, jonka vuoksi hänen muuttokuormaansa ei kuulunut juurikaan kotitoimistotavaroita. Hänen miehensä tavaroista sen sijaan sellaisia löytyi paljonkin. ”Mieheni työskenteli ennen paljon etänä, joten hänen tavaroistaan löytyi paljon kotitoimistotavaroita. Kaappasin siis ensitöikseni hänen muuttokuormaansa kuuluneen sähköpöydän ja jumppapallon uuteen kotitoimistooni. Hänen työpaikallaan on toimipiste täällä, joten hän voi aina mennä yritystiloihin hommiin”, Mari toteaa.

Tämä ”kotitoimistokaappaus” on kuitenkin väliaikainen ratkaisu. Mari aikoo hankkia pian kalusteita aidosti omaa kotitoimistoaan varten. ”Kun on hyvä netti, kunnon kalusteet ja työkaverina koira jalkojen juuressa, niin kelpaa tehdä töitä. Vielä kun saamme parvekkeelle kalusteet voin työskennellä myös siellä - Montrealin taivaanrantaa ja kaupungin siluettia ihaillen.”
 

Kiinnostaako sinua päästä kiinnostaviin tehtäviin ja osaksi innostavaa työyhteisöä, jonka yhteisöllisyys ei rajoitu yhteiseen työtilaan? Tutustu avoimiin paikkoihimme Ura-sivuillamme tai ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää mahdollisesta tulevaisuudestasi eCraftilaisena!