Qonnections 2018 – myytit murrettu

qlik qonnections 2018

 

Qlikin vuoden tärkein tapahtuma Qonnections toi jälleen tänä vuonna yhteen partnerit ja asiakkaat Orlandoon 23.4-26.4.2018. Tapahtuma tarjosi juuri sitä mitä odotimme, mutta toisaalta seuraavan 12-24 kuukauden tuotekehitys roadmapille ilmoitetut asiat jättivät meidät innostuneina odottamaan jatkoa.

 

Liiketoimintalähtöisyys kaiken keskiössä

Kaikella kehittämisellä tulee olla tarkoitus, on sitten kyse tuotteen kehittämisestä tai analytiikka- ja raportointiratkaisun rakentamisesta liiketoiminnan tarpeisiin. Väitämme, että iso osa analytiikka- ja raportointihankkeista epäonnistuu tai ei tuota tarkoituksenmukaista lopputulosta, jos asiaa ratkaistaan ”teknologia ensin” lähestymisellä.

Analytiikkasovelluksen käyttöliittymä on pohja datalle, visualisoinnille, kriittisille mittareille, valintalistoille sekä toiminallisuuksille. Vastaako sinun käyttöliittymäsi elementit liiketoiminnassasi määrittelemiin strategisiin kysymyksiin? Onko tavoiteltu informaatio oikealla tavalla esillä sekä löydätkö seuraavat kysymykset ja huomiot helposti?

Tarjoamastamme löytyy omat liiketoiminta tarkoituksiin kehitetyt Qlik extensionit palveluna BiExtensionPlatformista ja Qlik Qonnectionissa mahtavasti esillä olleen VizLib visualisoinneista.  

”Mitä vastauksia kaipaamme liiketoimista”

Älä kehitä visualisointia tai toiminnallisuuksia analytiikan ja raportoinnin sirkusvaloiksi, joiden merkitys liiketoiminnan tarkasteluun on minimaalinen. Ota analytiikan kehityksen pohjaksi liiketoiminnalliset tarpeet ja saat yhteisössäsi melkoisen rokkistaran maineen, onnistuneiden ja oikeiden data löydösten kautta.

Meiltä kysyttiin Qonnections tapahtumassa, että mitä Qlik Sensessä tulisi olla enemmän. Me vastasimme vastakysymyksellä, että mihin asioihin Qlik Sensen tulisi vastata eri toimialojen ja liiketoimintafunktioiden osalta.

Hyvän analytiikan luominen on monisäikeinen asia. Se koostuu:

 • Tuotteesta mikä pystyy tuomaan tiedon esille tehokkaalla tavalla.
 • Käytössä olevista datailmaisutavoista (visualisoinnit)
 • Visualisointien hyödyntämisestä oikealla tavalla
 • Miten luot tarinan, jotta sen ymmärtää kaikki
 • Miten osaat tulkita olemassa olevaa tietoa
 • Miten kommunikoit tietoa
 • Miten jaat tiedon

Eli kyseessä on siis teknologian, prosessien ja ihmisten symbioosi.

 

Data Literacy – luo, ymmärrä ja kommuikoi oikein

Erityisen suuren huomion Qonnectionissa sai Data Literacy, suomeksi datalukutaito. Kyseessä ei tietenkään ole uusi asia, mutta koko ajan sitäkin tärkeämpi. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuorista 16-24 vuotiaista vain 21% on datalukutaitoisia. Saman tutkimuksen mukaan johtajistakin vain 32% on datalukutaitoisia.

Datalukutaidossa on siis kyse muusta kuin digi- tai teknologiataidoista. Neljä osa-aluetta ovat

 • Datan lukeminen ja ymmärtäminen
 • Datan kanssa työskentely, datalla voi olla monta merkitystä
 • Analysointi, tekninen työ
 • Datan avulla perustelu

Ei varmasti ole kenellekään epäselvää, että datan määrä ainoastaan kasvaa. Suuri osa datasta voi olla käyttökelvotonta ja suurten datamäärien käsittely vaatii siksi paljon työtä. Toisaalta myös yrityksissä analytiikkasovellukset ovat käytössä entistä laajemmalla joukolla ja päätöksiä pitää pystyä tekemään dataan perustuen monilla tasoilla. Näistä syistä datalukutaito on erittäin tärkeää. CDO:n (Chief Data Officer) roolin vastuu tästä jatkuvasta oppimisesta onkin erittäin tärkeä.

 

Analytiikka Platform – avoimuus korostuu

Qlik on aloittanut työkalujensa open source julkaisemisen ja tämä tahti vain kiihtyy. Käytännössä uudessa Core tuotteessa lisensoitavaa teknologiaa on vain Qlikin moottori. Kaiken muun saa ja pitää rakentaa itse avoimen lähdekoodin kirjastojen päälle.

Qlik Coren valtti onkin erittäin hyvä skaalautuvuus. Qonnectionsissa esiteltiin tuotteen käyttöä Raspberry Pi koneella ja toisaalta pilviklusterissa, jossa oli 100 000 sessiota, joista 10 000 oli aktiivisena. Pilviklusteri myös skaalasi alaspäin, kun sessiot loppuivat.

Coren ajatus on saada Qlik erittäin kustannustehokkaasti käyttöön erittäin suurille käyttäjämassoille. Toisaalta avoimen lähdekoodin ja rajapintojen avulla Qlikin maailma ja kehittäminen on mahdollista entistä suuremmalle joukolle kehittäjiä. Core tuotteen potentiaali näyttää varsin hyvältä. Odotamme vielä lisätietoja ja tuotteen lopullista julkaisua loppuvuodesta 2018. 

 

Qlik uudet ominaisuudet

Seuraavista asioista kerrottiin myös uutisia. Osa uusia ominaisuuksia on jo julkaistu April 2018 toiminnallisuuksia, mutta kaikkiin tulee parannuksia myös myöhemmissä Sense julkaisuissa tänä vuonna. 

 1. Useat karttatasot saatavilla peruskarttaan (April 2018)
 2. Cognitive engine ohjaa ja opastaa, Qlik ymmärtää entistä paremmin mittarit ja osaa aavistaa onko parasta tapa summata vai keskiarvoistaa mittari (April 2018)
 3. Grid size vaihtoehdot ja teemat mahdollistavat entistä paremman kustomoinnin (April 2018)
 4. Big Data ja Big Data Indexing (BDI). Tämä kehitystyö on edennyt ja ensimmäiset pilotit ovat käytössä AWS ympäristöihin. BDI jatkaa Qlikin viime vuonna julkaisemaa ideaa ”jätä data sinne, missä se on” ja mahdollistaa suurten datamassojen käsittelemisen Qlik Enginellä, vaikka data olisi pilvessä.
 5. Yhteinen lisenssi (Qlik Sense ja QlikView) ja yhteinen hub. Yhteiskäyttö QlikView’n ja Qlik Sensen välillä paranee tänä vuonna merkittävästi. 
 6. Hybrid cloud. Tämänkin viime vuonna julkaistun idean kehitys on edennyt ja näimme tästä päälavalla demon. Idea on, että Qlik Sense sovellukset ovat saumattomasti käytössä sekä omasta konehuoneesta, että julkisesta pilvestä. Tämäkin etenee julkaisuun 2018 vuoden aikana.
 7. Advanced analytics asiat etenevät myös, mutta tässä erittäin suuri rooli on partnereiden omilla toteutuksilla. Tähän liittyen erityisesti Qlikin ja Microsoftin strateginen partneruus auttaa Azuren Machine Learning moduuleiden käyttöä osana Qlik sovelluksia.

 

”The disruption is real, and we do not apologize for it”

Qonnections tapahtuma antoi taas paljon uutta Qlikin saralla. Uudet julkaisut Qlikiltä, partnereiden ja asiakaiden esittelemät caset sekä uuden johdon tapaaminen ja linjaukset lyödään yhteen viimeistään eCraftin Qlik User Groupissa 12.6.2018. Mukana mm. Qlikin tuore toimitusjohtaja Mike Capone.

Ilmoittaudu mukaan! 

terveisin, Ville Airo ja Mika Ahtinen