Qlik Sense tiedolla johtamisen mahdollistajana

/ Markus Lehtola
blogi-qlik-sense-1600x900.jpg

Qlik Sense on maailman johtava alusta visuaaliseen analytiikkaan. Se on kehittynyt jatkuvasti ja uusia ominaisuuksia, joilla sovelluksen käyttö on helpottunut ja analyysit tehostuneet, on julkaistu useita. Kesästä 2017 lähtien Qlik Sense on päivittynyt viisi kertaa vuodessa ja tämä nopea sykli jatkuu myös tulevaisuudessa. Näin käyttäjät saavat halutessaan usein lisää ominaisuuksia tuotteeseen, mutta tämä myös tekee haastavaksi olla aina perillä kaikista uusimmista hienouksista.

Tässä blogissa paneudummekin siihen, miten Qlik Senseen lisätyt uudet ominaisuudet ja toiminnallisuudet auttavat tekemään parempia päätöksiä. Tekniikka ei kuitenkaan ratkaise tiedolla johtamisessa, mutta toimiva tekniikka voi tehostaa toimintaa merkittävästi. Olitpa sitten yrityksen toimitusjohtaja tai myyntiedustaja, tehokkaan analytiikkaratkaisun tulee tukea juuri sinun päätöksentekoasi. Miten siis tuotteen uudet ominaisuudet auttavat näissä asioissa? Tässä blogissa kerron kolmesta ominaisuudesta, jotka auttavat juuri tähän. Ne ovat Qlik Cogninitive Engine, karttapohjainen analytiikka ja laajemmat Self-Service -ominaisuudet.

1. Qlik Cognitive Engine, lisäarvon tuottaja taustalla

Qlik Cognitive Engine voi terminä kuulostaa pelottavalta, mutta käytännössä se toimii taustalla ja tekee sinun analyysistäsi helpompaa ja auttaa sinua saamaan lisäarvoa Qlik-sovelluksistasi. Cognitive Engine analysoi dataa ja käyttämällä kehittyneitä algoritmeja ja menetelmiä osaa ehdottaa dataasi sopivia visualisointeja ja mittareita. Syyskuun 2018 julkaisussa Insight Advisor eli Qlik Sensen toiminnallisuus, joka osaa ehdottaa sovelluksen datan perusteella toimivia visualisointeja, on käytettävissä nyt kaikkien Qlik Sense -sovellusten kanssa. Näin käyttäjän ei tarvitse olla Qlik-sovelluksia rakentava ja kehittävä hyödyntääkseen tätä toiminnallisuutta.

Katso videolta miten Insight Advisor toimii käytännössä:


Näin kuka tahansa voi aloittaa helposti ja nopeasti analyysin automaattisesti luotujen visualisointien perusteella. Lennosta luoduilla visualisoinneista voi löytyä sellaisia havaintoja, joita muuten ei datan perusteella olisi löytynyt.


2. Karttapohjainen analytiikka visualisoi toimintaa

Karttapohjainen analytiikka Qlik Sensellä on ottanut merkittäviä kehitysaskeleita viimeisen vuoden aikana. Kaikki alkoi keväällä 2017, kun Qlik osti karttapalveluja tarjonneen Idevion. Tästä lopputuloksena syntyi Qlik GeoAnalytics, jonka ominaisuuksia nähdään nyt myös Qlik Sensessä. Voit lukea lisää karttapohjaisesta analytiikasta Jarkon blogista. Tänä vuonna julkaistuissa Qlik Sensen versioissa kartta on kokenut täydellisen muodonmuutoksen ja tukee nyt monia uusia ominaisuuksia.

kartta.png
kartta2.png


Uusia ominaisuuksia kartassa ovat muun muassa:

  1. Porautuminen eri karttatasojen läpi. Aloita kokonaiskuvasta aluekartalla ja poraudu siitä tarkkoja tietoja kertovaan pistekarttaan. Tämä yhdistettynä mittariin perustuvaan väritykseen tekee kartasta tehokkaan välineen tiedolla johtamiseen.

  2. Analysoi reittejä viivakartan avulla. June 2018 julkaisu toi mukaan viivakartan, joka parantaa esimerkiksi logistiikkaan liittyviä analyysejä.

  3. ”Heatmap-kerros” parantaa analyysiä, kun karttapisteitä on paljon ja halutaan analysoida näiden vaikuttavuutta. Qlik Sensessä oleva lämpökartta auttaa löytämään olennaisen ja on lisäksi erityisen tehokas, koska yksittäisten pisteiden painoarvoon voidaan vaikuttaa esimerkiksi mittarin avulla.

  4. Automaattinen karttapisteiden tunnistus. Kartta osaa nyt automaattisesti datan perusteella löytää karttapisteet maille, alueille ja postinumeroille eikä erillisiä geodatatiedostoja tai koordinaatteja tarvita näille.

Karttapohjainen analytiikka voi olla tehokas toiminnan visualisoinnissa ja näin voidaan tehdä analyysiä, jolla huomataan asioita, jotka tavallisella johdon dashboardilla jäävät huomiotta.

3. Analytiikkaa itsepalveluna

Qlik Sense on ollut aina tehokas analytiikkaväline itsepalveluanalytiikkaan. Se, mitä termillä itsepalveluanalytiikka tarkoitetaan, vaihtelee suuresti riippuen siitä, kenelle kysymyksen esittää. Tässä tapauksessa kerron tilanteesta, jossa yrityksen analyytikko tekee valmiin datayhteyden päälle omaa analyysiä ja haluaa julkaista sen organisaation käyttöön. Tämä on aikaisemminkin ollut mahdollista Qlik Sensellä, mutta työnkulku tähän liittyen on yksinkertaistunut merkittävästi.

Data Manager eli visuaalinen datan esivalmistelutyökalu on kehittynyt edelleen ja osaa automaattisesti ehdottaa liitoksia datan välillä, myös silloin kuin kenttien nimet eroavat, mutta sisältö täsmää. Tästäkin ominaisuudesta on kiittäminen Cognitive Engineä, joka on nykyään monen ominaisuuden taustalla. Seuraavaksi, kun aletaan tekemään analyysiä, auttaa Cognitive Engine visualisointien luomisessa.

Analyysin valmistuttua käyttäjän ei tarvitse enää siirtyä Qlik Sense -hallintapaneeliin, vaan sovellus voidaan julkaista muiden käyttöön suoraan Qlik Sensen etusivulta. Nämä kaikki muutokset tekevät analyytikkojen työnkulusta suoraviivaisempaa ja auttavat keskittymään siihen, mikä heidän työssään on tärkeintä.

Haluatko tietää lisää? Autamme sinua mielellämme hyödyntämään dataa päätöksenteon tukena ja ottamaan kaiken irti Qlik Sensestä. Tarjoamme myös maksuttomia työpajoja, ota yhteyttä!