Reppu selkään ja menoksi – eCraftin konsultti etätöissä Chilessä

Perttu Puonti

eCraftin Dynamics 365 Operations -konsulttina työskentelevä Perttu Puonti päätti käyttää etätyömahdollisuutta, pakata reppunsa ja lähteä hetkeksi maailmalle Chileen, Etelä-Amerikkaan. Pertun retki alkoi elokuun alussa ja suunnitelmissa on jatkaa sitä helmikuun loppuun saakka, kunnes talvenselkä Suomessa alkaa taittua jälleen kevääksi. Töitä Perttu tekee etänä Chilen pääkaupungista Santiagosta käsin.

eCraftilla itsenäinen työskentely ja vastuunotto omista töistä ja niiden saattamisesta valmiiksi sovitussa ajassa on luonnollinen osa työkulttuuria ja toimintatapaa. Vapaus ja vastuu korostuvat erityisesti.

Dynamics 365 Operations -konsultti Perttu Puonti matkusti elokuun alussa Chilen pääkaupunkiin Santiagoon. Ensimmäinen työpäivä loman jälkeen alkoi kuudelta aamulla projektipäällikön puhelinsoitolla ja arki löysi nopeasti tiensä takaisin Pertun elämään. Hänen arkensa on kuitenkin täynnä yllätyksiä ja jokainen etätyöpäivä on maustettu eteläamerikkalaisittain ystävällisyydellä ja spontaanisuudella.

ecraft_uratarina_perttu-1.jpg

eCraft työnantajana, moderni teknologia ja työnkuva mahdollistavat etätyön

Perttu kertoo erittäin tyytyväisenä ja kiitollisena, että eCraft työnantajana, oma työnkuva ja elämäntilanne mahdollistivat sen, että hän alun perin pystyi pidempiaikaisesta ja mannertenvälisestä etätyömahdollisuudesta edes alkaa haaveilla. Lisäksi nykyteknologia mahdollistaa yhteydenpidon asiakkaiden, esimiehen ja tiimin kanssa sekä työn tekemisen joustavasti etänä. eCraft auttoi Pertun Chile-haaveiden toteuttamisessa.

Etätyö vaatii kuitenkin asiantuntijalta erityistä asennetta, muun muassa joustoa työajoissa ja erittäin proaktiivista otetta työhön. Työntekijän ja työnantajan välinen luottamus korostuu.

Seitsemän tunnin aikaeron vuoksi Perttu aloittaa työt Chilessä hyvin varhain aamulla jatkaen siestaan eli puoli yhteentoista saakka. Tämä aika ennen siestaa on yhteistä työaikaa Suomen kollegoiden ja asiakkaiden kanssa, sillä siestan alkaessa kello on Suomessa jo 16.30. Siestan jälkeen Perttu jatkaa töitä chileläisen kaverin omistaman yrityksen toimistolla päivästä riippuen jopa iltakuuteen saakka.

Talveksi lämpöön

Vahva syy Chileen lähtöön oli Pertulla se, että hän halusi talveksi lämpöön. Chilessä on kesä Suomen talvikuukausina ja lämpöä riittää.

”Talvi ei joinakin vuosina vain natsaa Suomessa – jossain vaiheessa kaamoksen aikaan vain odotan kesää, aika kuluu ja haaveilen valosta ja lämmöstä. Kesällä Suomessa on kivaa ja ihmiset ovat positiivisia ja täynnä elämää ja itsekin nautin elämästä. Mutta se pimeä talvi…”, Perttu selvittää.

Perttu kertoo pitävänsä latinalaisamerikkalaisesta kulttuurista sekä ihmisten energisyydestä, lämmöstä ja läheisyydestä. Tämä tulee esille vapaa-ajalla, mutta myös yhteisessä työyhteisössä chileläisten kanssa.

Perttu kuvailee elämäänsä Chilessä: ”Santiagossa eläminen on tuonut latinalaisen kulttuurin rinnalle suurkaupungin elämän. Matkustaminen ruuhkaisessa metrossa, käveleminen kiireisten ihmisten seassa pilvenpiirtäjien katveessa ja katuja reunustavat lehti- ja välipalakioskit saavat aikaan tunteen, että on osa tätä nopeasti kehittyvää maailmaa.”

”Suomessa on tietysti hyvää se, että kaikki käytännön asiat toimivat eikä arkipäivän asioihin joudu kiinnittämään huomiota. Voi esimerkiksi maksaa laskut, puhua esimiehen kanssa, käydä kaupassa, liikkua turvallisesti missä vain, käyttää sujuvasti julkista liikennettä ja niin edelleen. Näin ei kaikkialla maailmassa valitettavasti ole”, kertoo Perttu.

Konsultin etätyöpaikka Santiagossa

Etätyöskentely vaatii asiantuntijalta omatoimisuutta. Perttu löysikin omien yhteyksiensä kautta Santiagossa toimiston, jossa työ onnistuu kuten Suomessa. Perttu tuo startup-toimistoon kansainvälistä ilmapiiriä. Työskentelytilat ovat erittäin toimivat.

Perttu teki eCraftin esimiehen kanssa etukäteen suunnitelman, miten työt hoidetaan ja raportoidaan. Jatkuvat palaverit pitävät sekä Pertun että kollegat ja esimiehen ajan tasalla siitä, mitä töitä on työn alla ja missä niiden suhteen mennään. Työvälineet ja etäyhteydet auttavat samalla tavoin kuin töitä tekisi etänä koti-Suomessa.

Täysipäiväisessä etätyössä ja toimistossa tehtävässä työssä on kuitenkin suuri ero. Perttu kertoo kokemuksesta, että etätyössä työt edistyvät järjestelmällisesti, kun pystyy keskittymään yhteen asiaan kerrallaan paremmin kuin toimistossa, missä kollegat välillä kysyvät tai kommentoivat olan takaa ja käydään käytäväkeskusteluja. Toisaalta juuri tämän vuoksi etätyössä on erittäin tärkeää, että tulee itse aktiivisesti tiedusteltua ja oltua yhteydessä kollegoihin, jotta pysyy tietoisena ja ajan tasalla projektien ja eri asioiden tilanteista.

Vaikka etätyö parhaimmillaan on erittäin tehokasta ja fokusoitunutta työntekoa, vaatii se tekijältä omatoimisuutta, aktiivisuutta ja kovaa sitoutumista.

ecraft_uratarina_perttu-4.jpg

Itseohjautuvuudella merkitystä

Pertulle tämä matka ei ole ensimmäinen pidempi reissu ulkomailla, vaan hän on asunut useampia jaksoja eri maissa opintojensa yhteydessä.

eCraftilla Perttu on työskennellyt pari vuotta Dynamics 365 -tiimissä Operations-konsulttina, minne hän tuli aikoinaan NewCrafters-koulutusohjelman kautta. Lue Pertun työskentelystä eCraftilla lisää.

Palo matkustamiseen Pertulla roihahti ammattikorkeakouluaikana Erasmus-vaihdossa Madridissa. Hän jatkoi opintoja Tanskassa valmistuen tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Ennen valmistumistaan hän vietti vaihto-oppilasaikaa Norjassa ja opintojen lopulla asui myös Etelä-Amerikassa Kolumbiassa, jossa hän teki opintojensa lopputyön ohjelmistoalan yrityksen tarpeisiin.

Nyt Perttu nauttii työnteosta lämpimässä Chilessä sekä työnteon ohessa rakastamastaan latinalaisamerikkalaisesta tunnelmasta ja energisestä ilmapiiristä.Haluatko sinä olla seuraava eCraftilainen, jolla on oma tarina kerrottavanaan? Katso avoimet työpaikkamme tällä hetkellä ja hae mukaan joukkoomme. Lue myös muiden työntekijöidemme kokemuksia.