Edge computing täydentää pilvipalveluita

/ Tero Tapanainen

Kaikki järjestelmät ovat tarjolla pilvipalveluina. Uusimmat sovellusalueet autoista robotteihin vaativat kuitenkin paikallista prosessoritehoa – edge computingia. Mistä on kysymys?

Itseajava auto on esimerkki edge computingin tarpeesta. Kestäisi liian kauan siirtää liikenteessä navigoivan auton tilannetieto pilveen, prosessoida se pilvessä, ja siirtää se takaisin. Kolari olisi jo tapahtunut.

Prosessoinnin on pakko tapahtua paikan päällä, autossa. Sitä varten autossa käytetään esimerkiksi NVIDIAn supernopeita grafiikkapiirejä, jotka taitavat rinnakkaislaskennan ja tulkitsevat auton sensoridataa sekunnin murto-osassa.

Tietenkin auto on myös jatkuvassa yhteydessä pilveen. Sieltä se saa liikennetilanteen, paikkatiedon, reitit sekä muiden autojen tuottamat signaalit. Tämä on edge computingin ydinajatus – nopea prosessointi paikallisesti ja muu prosessointi pilvessä.

 

Edge computingin sovellusalueet

Edge computing sopii tilanteisiin, joissa tarvitaan alhainen latenssi (viive), suuri autonomia (päätöksentekokyky) ja tähän liittyvä suuri prosessointitarve.

Tällaisia tilanteita on yhä enemmän, sillä laitteiden sensorit tuottavat yhä massiivisemmat määrät dataa. Olipa kyseessä kännykkäsi tai IoT-laitteesi, dataa tuotetaan yhä enemmän.

Itseajavat autot ovat käytetyin edge computing esimerkki. Samanlaista paikallista prosessointitehoa tarvitaan kuitenkin myös kuvaus- ja kuljetusdroneissa, lentokoneiden autopiloteissa, roboteissa, joissakin teollisuustuotannon järjestelmissä sekä tietyissä osakemarkkinoiden kaupankäyntijärjestelmissä.

Paikallista, supertehokasta prosessointi käytetän myös kuluttajalaitteissa, kuten esimerkiksi VR/AR-silmikoissa tai kännyköiden tekoälyprosessoreissa. Esimerkiksi Google Pixel -puhelin pitää sisällään koneoppimiseen pohjautuvan kuvankäsittely-tekoälypiirin, jota Google ei toistaiseksi tarjoa muille Android-puhelinten valmistajille.

Edge computing on tarpeen myös sairaalaympäristössä, jossa kenties käytetään leikkausrobottia leikkaussalissa tai analysoidaan tehohoitopotilaan elinsignaaleja. Riskiä pilven ja potilaan välillä kulkevan prosessoinnin hidastumisesta ei voida elintärkeissä toiminnoissa ottaa.

 

5G lisää edge computingin käytettävyyttä, ei korvaa sitä

Edes tulevat 5G-verkot eivät ole kaikkiin tarpeisiin riittävän nopeita, vaikka ne pystyvätkin siirtämään tietoa nykyisiä mobiiliverkkoja kymmeniä kertoja alhaisemmalla latenssilla ja jopa satakertaisilla nopeuksilla.

Turvallisuuden vuoksi kriittisissä kohteissa tarvitaan 5G-verkkojenkin aikakaudella paikallista prosessointi- ja päätöksentekokykyä. Mobiiliyhteys kun voi häiriintyä tai katketa monista syistä.

Silti juuri 5G on kriittinen teknologia edge computingin kannalta. Nykyinen internet ja mobiiliverkko laadittiin latauspainotteiseksi. Tietoa pystytään siitämään pilvipalvelimelta monille päätelaitteille suhteellisen nopeasti. Mutta valtavien tietomassojen siirto monista laitteista pilveen on paljon hitaampaa ja datan yksilöllisestä luonteesta johtuen siinä voi käyttää vähemmän välimuistipalveluita ja muita nopeutustekniikoita. 5G nostaa laitteelta pilveen päin liikuteltavan mobiilidatan nopeutta ja määrää sekä alentaa latenssia. 

Sinällään edge computing ei ole uutta. Laitteissahan kaikki prosessointi tapahtui ennen pilviaikakautta! Tulevaisuudessa edge ja pilvi yhdistyvät sumuksi (fog computing), jossa ei ole enää selviä rajoja paikallisen ja etänä tapahtuvan tiedonkäsittelyn välillä. Tehokkuus ratkaisee ja verkko osaa itse optimoida työkuorman sijoittelua.

Haluatko lisätietoja edge computingista ja pilvipalveluista? Ota meihin yhteyttä - autamme sinua mielellämme.