eCraftin Thaimaan etäkonttori - kiitos ja heippa!

eCraft avasi viime lokakuussa ensimmäisen etätoimiston Thaimaan Bangkokiin. Idea väliaikaisesta etätoimistosta lämmössä lähti yhden työntekijän toiveesta, joka päätettiin toteuttaa. Sovimme, että ensimmäinen etäkonttorikokeilu olisi puoli vuotta - sen kaikista ikävimmän ajan kelien puolesta, lokakuusta huhtikuuhun. Nyt on puoli vuotta kulunut ja aika sanoa toimistolle heipat!

eCraft avasi viime lokakuussa ensimmäisen etätoimiston Thaimaan Bangkokiin. Idea väliaikaisesta etätoimistosta lämmössä lähti yhden työntekijän toiveesta, joka päätettiin toteuttaa. Sovimme, että ensimmäinen etäkonttorikokeilu olisi puoli vuotta - sen kaikista ikävimmän ajan kelien puolesta, lokakuusta huhtikuuhun. Nyt on puoli vuotta kulunut ja aika sanoa toimistolle heipat!

Toimiston perustaminen ulkomaille

Avasimme viime vuoden lokakuussa eCraftin ensimmäisen etätoimiston Thaimaan Bangkokiin. Juuri niihin aikoihin, kun Suomessa talvi alkoi lähestymään, päivät lyhenemään ja auringon valo näyttäytymään yhä harvemmin.  Idea etätoimistosta lähti työntekijämme Petterin haaveesta muuttaa joskus ulkomaille, tekemään töitä lämmöstä käsin.

Kun Petteri joutui muuttamaan asunnostaan pois hän tajusi, että nyt olisi täydellinen hetki lähteä ja kokea ulkomailla asuminen. Kuten yleensä, meillä eCraftilla suhtauduttiin etätoimisto ajatukseen avoimin mielin ja toimarimme Ville heittikin pallon Petterille takaisin: ”Jos järjestät koko homman, niin sit vaan go for it – mee ja tee!”

Petteri ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi selvittämään, että kuinka moni eCraftiltainen olisi halukas työskentelemään etätoimistolta käsin. Kyselyn tulos yllätti, sillä yli puolet olivat kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta. Etätoimiston sijainti oli tässä vaiheessa vielä auki, mutta selvää oli että sen täytyisi olla lämmössä. Bangkokiin päädyttiin sopivan aikaeron (+5h), suorien lentojen ja edullisen hintatason vuoksi.

eCraftin Bangkokin etätoimiston aula

eCraftin Bangkokin etätoimiston aula

Petteri lähti Bangkokiin lokakuun alussa tekemään jalkatyötä ja ottamaan selvää erilaisista toimistovaihtoehdoista. Lopulta toimistoksi valikoitui The Urban Office Bangkokin ydinkeskustasta.

Toimisto on 20. kerroksessa upealla näköalalla varustettu avara ja iso Coworking Space, josta pystyy varaamaan paikkoja niin paljon kun tarvitsee. Kustannukset ovat hyvin maltilliset, sillä kuukauden työskentely kustantaa noin 125€/hlö ja kahden viikon työskentely noin 60€.

eCraftin viihtyisä etätoimisto Bangkokin ydinkeskustassa Sukhumvitin alueella

eCraftin viihtyisä etätoimisto Bangkokin ydinkeskustassa Sukhumvitin alueella

Toimiston fasiliteetteihin kuuluu aulapalvelu, nopea netti, istumapaikka sekä huikea näköala. Lisäksi toimistolta löytyy hyvin varusteltu keittiö, jossa voi syödä eväitä tai hakea kahvia sekä vettä maksutta. Tila on rauhallinen ja viihtyisä, sekä sijaintina loistava. Hankimme jonkun verran näyttöjä eCraftille varatuille paikoille, sillä niitä ei The Urban Officella ollut tarjota.  

Etätoimiston esittelyvideoon pääset tästä.

Puolen vuoden aikana on toimistossa riittänyt vilskettä

Viimeisen puolen vuoden aikana eCraftilaisia on vieraillut toimistolla noin 30 eri henkilöä. Suosituin kuukausi oli helmikuu, kun lähes 10 ihmistä oli samaan aikaan paossa kaamokselta. Keskimäärin toimistolta käsin tehtiin töitä noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen monet tekivät vielä perään viikon lomareissun Vietnamiin taikka Thaimaan saarille.

Konsultin arki Bangkokissa - sopivassa suhteessa työtä ja aurinkoa

Dynamics 365 -konsulttina työskentelevä Satu Uusivirta tuli maaliskuussa Thaimaaseen kolmeksi viikoksi osittain lomailemaan ja osittain tekemään töitä. eCraftilla Satu aloitti 1,5 vuotta sitten D365-konsulttina CRM-tiimissä työkuvanaan asiakkaiden myynnin, asiaskaspalvelun, markkinoinnin ja kenttätyön prosessien optimointi ja tehostaminen. Satu työskentelee siis D365 Customer Engagement ja Field Service -ratkaisujen parissa. Työhön sisältyy määrittelyä ja käyttöönotto- sekä päivitysprojekteja, järjestelmän konfiguroimista, asiakkaiden koulutusta sekä ratkaisujen ylläpitoa.

Kuvassa eCraftin rekrytoija Janika Fågel (vas.) sekä D365-konsultti Satu Uusivirta (oik.) työskentelemässä Bangkokin etätoimistolta käsin.

Kuvassa eCraftin rekrytoija Janika Fågel (vas.) sekä D365-konsultti Satu Uusivirta (oik.) työskentelemässä Bangkokin etätoimistolta käsin.

Satu on ajoittanut työskentelynsä pääosin ilta-aikaan, jolloin aamupäivälle on jäänyt hyvin aikaa kaupunkiin tutustumiseen ja lomailuun: ”Aamulla heräsin aikaisin, kävin katsomassa nähtävyyksiä ja kiertelemässä kaupungilla. Toimistolle tulin ”iltavuoroon” tässä klo 14.00 paikkeilla, Suomessa kello taitaa olla nyt 9.00 eli kollegatkin ovat todennäköisesti jo linjoilla”.

Verkkoyhteydet Bangkokissa ovat nopeat ja työskentely sujuu kuten koti-Suomestakin. Haastattelua edeltävänä päivänä Satu oli vetänyt asiakkaalle 3 tunnin workshopin Skypellä. Oikeastaan minkäänlaista eroa siihen, että tekeekö Thaimaasta etänä vaiko Suomessa kotikonttorilta töitä, ei Sadun mielestä ole. ”Iso osa työstä on kuitenkin Skype-palavereita, missä jokainen on Skypellä mukana omasta lokaatiostaan, oli se sitten kotoota, toimistolta taikka mökiltä käsin”.

Sadun ja Janikan videoon pääset tästä.

Kustannustaso Thaimaassa

Jos hetkellisesti muuttaminen Thaimaaseen kiinnostaa, niin puolen vuoden viisumin saa Thaimaan suurlähetystöstä 150€ hintaan. Lentojen hinnat Bangkokiin vaihtelevat kovasti, suoria lentoja saattaa saada jopa alle 600 euron, yhdellä vaihdolla lennot saattavat olla jopa alle 400 euroa. Suurin osa eCraftilaisista majaili hotellissa, sillä kustannustaso (noin 30 euroa yöltä) on varsin edullinen.

Pidempään Bangkokissa asustelleet Jonathan ja Petteri kuitenkin kertoivat halunneensa jonkin ajan jälkeen oman asunnon keittiöllä ja isommilla neliöillä, joten he turvautuivat AirBnb-asuntoihin. Luksuskämppiä uima-altaalla ja huippusijainnilla saa noin 700-800 eurolla. Edullisemminkin tosin pääsee jos hieman pystyy joustamaan mukavuuksista, 400-500 eurolla saa kivan asunnon hyvällä sijainnilla.

Asiat, joista ei kannata pihistää on viikottain käyvä siivooja, pyykkipalvelu ja hyvä ruoka. Ulkona syöminen on Thaimaassa niin edullista, että aikaa ei kannata hukata keittiössä itse kokaten. Paikallista thaimaalaista ruokaa saa usein alle 5 eurolla.

Matkavakuutus ulkomailla asuessa tai lomaillessa on myös tärkeää olla kunnossa. eCraftilla onneksi matkavakuutus tulee firman puolesta ja kuuluu eCraftin työsuhde-etuihin, olipa sitten kyse lomamatkasta tai työmatkasta.

Matkustaminen Thaimaassa

Liikenne on Bangkokissa todella ruuhkaisaa ja vauhdikasta verrattuna suomalaiseen ajokulttuuriin, joten Grab-sovellus (paikallinen Uber) on älyttömän kätevä, vaivaton ja edullinen paikasta toiseen liikkumiseen. Toisaalta BTS (paikallinen metro, joka kulkee katujen yläpuolella) on kaikista näppärin pidempään Bangkokissa asusteleville ja sitä käyttävät paikalliset, joilla on mennyt hermo ruuhkissa istumiseen. Kertalippu BTS:ään maksaa noin 30 centtiä.

Thaimaasta pääsee kätevästi läheisille saarille kuten Phi Phille ja Krabille sekä Vietnamiin. Sisäiset lennot maksaa yleensä 40-50€, joten lyhyitäkin viikonloppureissuja kannattaa tehdä.

Tästä pääset live-videoon, jossa kerrotaan toimiston perustamiskustannuksista sekä muista kuluista, joita tulee ottaa huomioon.

Ensi vuonna mukaan eCraftille etäilemään lämpöön?

Etätoimiston lisäksi eCraftilta löytyy iso liuta erilaisia etuuksia, joista suurin osa liittyy hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen. Edut ovat myös sellaisia, joihin jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja ne muokkaantuvatkin sitä mukaan, mitä toivotaan. Hyvänä esimerkkinä meidän uusin etu: eCraft Akatemia. Tämä oli yhden työntekijän idea, jota lähdettiin toteuttamaan. eCraft Akatemia on 100 kurssin “kurssitarjotin”, josta saa valita itseään kiinnostavia koulutuksia.

eCraftin etujen esittelyä sekä avoimien työpaikkojen esittelyvideoon pääset tästä.

Avoimet työpaikat löytyvät täältä - käy kurkkaamassa ja hae säkin meille!

Näihin fiiliksiin ja tunnelmiin, kiitti ja kuitti etätoimisto vol 1!

janika.jpg