Power Platform yhdistää kaiken liiketoimintadatan yhteen alustaan – vähemmän siiloja, enemmän mahdollisuuksia

/ Petri Räsänen

Azure-pohjainen Microsoft Power Platform tuo kaiken liiketoimintadatan yhteen paikkaan johdon ja liiketoiminnan hyödynnettäväksi ja analysoitavaksi. Liiketoiminta-alustaan voidaan yhdistää yrityksen liiketoimintajärjestelmät, sovellukset sekä analytiikka ja raportointi ja näin saavuttaa aito kokonaisnäkymä bisnekseen. Viime lokakuussa julkistettu Microsoftin, SAP:n ja Adoben solmima Open Data Initiative vapauttaa datan kulkemaan eri valmistajien järjestelmien välille, joten Power Platformiin voidaan jatkossa tuoda myös muiden ohjelmistoyhtiöiden dataa. Vähemmän siiloja, enemmän mahdollisuuksia.

Power Platform termi vilahtaa vähän väliä Microsoftin uusissa julkistuksissa sekä päivityksiä käsittelevissä artikkeleissa. Power Platform on liiketoiminnan kehitysalusta, joka mahdollistaa kaiken yritysdatan tallentamisen ja hyödyntämisen yhdeltä yhtenäiseltä alustalta. Yhdessä Open Data Initiativen kanssa Microsoft Power Platformin tarjoamat mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämiselle laajenevat entisestään. Jatkossa esimerkiksi SAP:n ja Adoben järjestelmien dataa voidaan tuoda yhtenäisen Common Data Service –mallin avulla Azureen ja tämä tieto on yhteistyöstettävissä esimerkiksi Dynamics-ratkaisuista kerättävän datan kanssa. 360-näkymä bisnekseen helpottuu, kun vältytään laajoilta integraatioprojekteilta.

 

Microsoft Power Platform – mistä on kyse?

Kirjoitimme oman artikkelin Power Platformista, jonka voit lukea täältä. Tiivistetysti kyseessä on Microsoftin toteuttama helppokäyttöinen kehitysalusta, joka kattaa Dynamics 365-ratkaisukokonaisuuden, Azuren analytiikka-, AI-, IoT-palvelut, PowerApps- sekä Power BI- ja Microsoft Flow -työkalut - kaikki Azuren pilvialustassa ja hyödynnettävissä helposti eri liiketoiminnan tarpeisiin.

Käytännössä Power Platform mahdollistaa siis yhden yhtenäisen liiketoiminta-alustan yrityksen kaikille eri ratkaisuille. Alustaan voidaan tuoda liiketoimintasovelluksia, analytiikkaa ja tekoälyä, IoT-dataa.  Kaikki tämä data on kerättävissä yhteen tietovarastoon, jossa sitä voidaan analysoida ja hyödyntää monipuolisesti yrityksen eri liiketoimintojen käyttöön tai johdon kokonaisnäkemyksen saamiseen.

Power Platform on nimenomaan alusta – ei pelkkä applikaatio. Moni sekoittaa Power Platformin Power Appsiin, joka asustaa kyllä Power Platformin sisällä, mutta on taasen low code – no code -tyylinen pohja kevyiden yrityssovelluksien rakentamiseen. Power Platform on tarkoitettu alustaksi liiketoimintaprosesseille, ratkaisuksi liiketoiminnan toivomiin prosessien kehittämis- ja kustomointitarpeisiin.

 

Common Data Service -malli tuo datan pois siiloista

Common Data Service -mallin (CDS) avulla voit turvallisesti tallentaa ja hallinnoida liiketoimintasovelluksissa käytettäviä tietoja eri lähteistä. Open Data Initiative yhdistyy tähän samaan ajatukseen liiketoimintatietojen turvallisesta käsittelystä ja tallentamisesta eri ratkaisujen välillä. Siinä, missä Open Data Initiative vapauttaa datat siiloistaan myös ohjelmistoperheiden välillä, Power Platform mahdollistaa sen hyödyntämisen eri ratkaisujen välillä.

Power Platformin avulla yrityksen koko IT-arkkitehtuuri noudattaa CDS-mallia, jonka ansiosta yrityksen käyttämät liiketoimintaratkaisut voivat yhdistellä dataa eri lähteistä. Tämä datan yhdistäminen ja yhtenäistäminen avaa yritykselle ovia mm. syvällisempään analytiikkaan ja tekoälyn hyödyntämiseen.  

 

Open Data Initiative ja Power Platform

Power Platform toimii siltana ja yhtenäisenä pohjana ratkaisujen ja ohjelmistoperheiden välisen datan välillä. Tärkeässä roolissa datan käsittelyä on kaiken taustalla toimiva Microsoftin Azure-pilvipalvelu, joka mahdollistaa Power Platformin käsittelemien datavirtojen varastoinnin ja hallinnan.

Pilvipalvelut on koko IT-alalle yhtenäinen suunta. Suurien datamassojen hyödyntäminen alustariippumattomasti on tavoite, joka tähtäimessä myös Open Data Initiative perustettiin. Microsoft on yksi suosituimmista pilvipalvelujen tarjoajista. Sen lisäksi, että Microsoftin pilvipalvelut ovat suosittuja ja arvostettuja, käyttää Microsoft itse niiden jatkuvaan kehittämiseen merkittävästi resursseja.

Open Data Initiative yhdessä Power Platformin kanssa voi mahdollistaa myös sen, että entisillä SAP-käyttäjillä on helpompaa siirtyä vaiheittain Dynamics-ratkaisujen pariin tapauksissa. Tämä voi olla ajankohtaista erityisesti käyttäjille, joiden vanhoja SAP-ratkaisuja poistetaan käytöstä – eli joiden aktiivinen tuki ja ylläpito on lopetettu valmistajan toimesta. Siirtyminen ratkaisujen välillä on yhtenä loikkana liian suuri riski otettavaksi turvallisin mielin. Power Platformin ja Open Data Initiativen ansiosta yritys voi siirtää tiettyjä toiminnallisuuksia vanhasta, ”kuolemantuomion” saaneesta SAP-kokonaisuudesta Dynamicsin puolelle.

 

Uusia mahdollisuuksia tekoälystä

Power Platformin tuo kaiken datan yhteen tietomalliin. Tämä mahdollisuus hyödyntää yhtenäistä dataa yhdestä sijainnista onkin alustan suurin hyöty - ja luo myös paljon lisämahdollisuuksia tekoälylle datan hyödyntämisessä.

Koneoppiminen ja tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet riippuvat paljon siitä, kuinka paljon ja kuinka kattavasti ratkaisulla on pohjadataa hyödynnettävänään. Sen vuoksi datan vapautuminen siiloistaan Power Platformin ja Open Data Initiativen avulla lisää mahdollisuuksia, joita esim. Azure Machine Learningilla on tarjota yritysdatan pohjalta – erityisesti ennusteiden muodossa.

Kun tekoälyratkaisujen käytössä olevan yhtenäisen datan määrä kasvaa, sitä tehokkaammin sitä voidaan hyödyntää automatisoidussa päätöksenteossa ja lyhentää sen avulla tehokkaasti yrityksen työketjua.

 

Merkittävimmät Microsoft Power Platformin tarjoamat hyödyt:

·        Helppo kustomoitavuus

·        Kaikki data yhdessä tietomallissa

·        Yhtenäinen data on aidosti hyödynnettävissä yrityksen päätöksenteossa

·        Ei datasiiloja - edes eri toimittajien ratkaisujen välillä

 

Haluatko lisätietoja Power Platformista ja sen laajentuneista mahdollisuuksista Open Data Initiativen myötä? Ota meihin yhteyttä, autamme sinua mielellämme. Voit myös varata ajan App in a Day -workshopiimme, jossa pääset toteuttamaan sovelluksen yhdessä palvelumuotoilijoidemme ohjaamana.