Älä pelkää digi-mörköä, CFO

/ Antti Pukero
Älä pelkää digimörköä.jpg

Talousfunktion digitalisointi ei ole saavuttanut tavoitteitaan. Vaikka yksittäisten tehtävien työmääriä on saatu leikattua, ei taloushallinnossa ole saavutettu ennakoitua digiloikkaa. Osittain syy on ollut teknologiassa, mutta myös rohkeuden puutteessa uusien ratkaisujen kokeilemisessa.

Talousjohtaja, älä siis pelkää modernia teknologiaa, vaan valjasta se joustavasti liiketoimintasi hyödyksi!

Olen aina vihannut sanaa taloushallinto, erityisesti sen jälkimmäistä osaa. Siitä välittyy mielikuva pölyisten mappien keskellä käyskentelevistä kamreereista, jotka ankeuttavat tilanteen jo pelkällä läsnäolollaan: kukat kuihtuvat ruukkuihin ja liiketoiminta muuttuu mahdottomaksi kammottavien riskien puristuksessa.

Tästä mielikuvasta on pitkä matka tavoitetilaan, jossa taloushallinto sparraa ja tukee liiketoimintaa paitsi kevyillä ja nopeilla prosesseilla, myös tarkoilla ja laadukkailla analyyseilla.

Tosiasia on se, että talouden prosessien digitalisointi ei ole saavuttanut tavoitteitaan. Vaikka työmäärä joissain avustavissa tehtävissä on leikkaantunut, emme ole silti nähneet sellaista transformaatiota, jota on alan kirjallisuudessa odoteltu kuin pukkia aattoiltana. Pahimmillaan hallinnollista työtä on ulkoistettu organisaation muille osille, jolloin kustannus nousee samanaikaisesti, kun laatu heikkenee.

Tähän on ainakin kolme syytä:

  1. Järjestelmäprojektit on toteutettu liikaa nykyisistä lähtökohdista, kopioimilla vanhoja, tehottomia prosesseja

  2. Järjestelmiä on tehty taloushallinnon ehdoilla, ei liiketoiminnan

  3. Laskentakapasiteetti ja ennen kaikkea sen hyödyntäminen on ollut lapsenkengissään

Älä jumiudu vanhoihin prosesseihin

Hyvän järjestelmäkehityksen lähtökohdan on oltava prosessien perkaaminen tehokkaiksi ja tarkoituksenmukaisiksi.

Monesti asiakastoimeksiannoissa huomio kiinnittyy siihen, miten mustasukkaisesti vanhasta halutaan pitää kiinni. Vähän samalla tavalla kuin 90 prosenttia suomalaisista on omasta mielestään keskimääräistä parempia autonkuljettajia, niin 95 prosentilla suomalaisista yrityksistä on sen verran uniikkeja tarpeita, ettei niitä mitenkään voi ratkaista standardeilla prosesseilla. Ei ainakaan niin, että nykyinen prosessi joustaisi tai suoristuisi joltain osin.

En nyt sano, etteikö näin joskus olisi, mutta peräänkuulutan aitoa halua katsoa asioita oman hiekkalaatikon ulkopuolelta.

Kannattaa muistaa, että harva ongelma on täysin ainutlaatuinen suuressa maailmassa - monen asian on joku jo jossain ratkaissut. Tässä Microsoftin Azure -ympäristö ja sen sovelluskauppa voi auttaa tehokkuusloikan hakemisessa.

Tehokkaiden prosessien päälle koneälyn ja koneoppimisen tuominen on suhteellisen suoraviivaista. Nykyaikaisilla työkaluilla tämä on mahdollista tehdä askeltavasti, komponentti kerrallaan ja hallittavissa sprinteissä.

Parhaassa tapauksessa on kyse vain jonkun toisen kehittämän teknologian mutkattomasta käyttöönotosta.

eCraftin template-ajattelulla testiympäristö aidolla asiakasdatalla saadaan pystyyn tunneissa, ja tämän jälkeen kaikki tekeminen tapahtuu itse järjestelmässä.

Uskallatko haastaa itsesi ja miettiä avoimin mielin prosessejasi?

Tarkastele järjestelmää liiketoiminnan ehdoilla

Järjestelmäkehityksen lähtökohdan pitäisi olla aina kokonaisuuden optimointi.

Talousfunktio näyttelee usein erittäin merkittävää roolia ERP-implementaatioissa, ja tällöin on riskinä että kehitystä tehdään liiaksi taloushallinnon ehdoilla.

Monesti speksataan liian yksityiskohtainen ja käytännössä huonosti toimiva ratkaisu, tai pyritään minimoimaan talousfunktion työmäärää organisaation muiden osien kustannuksella.

Lisäksi pitäisi muistaa, että talousihmisille itsestäänselviltä tuntuvat asiat voivat olla muualla organisaatiossa kaikkea muuta kuin helppoja.

Myös tässä kokenut integraattorikumppani voi auttaa välttämään enimmät hölmöilyt.

Hyödynnä pilvialustojen tarjoamat mahdollisuudet

Laskentakapasiteetin aiheuttamiin rajoituksiin on nyt tulossa suuri muutos. Uusien pilvipalvelualustojen myötä pieni pohjalainen konepaja voi kutsua rajapinnan yli sellaisia resursseja, joista alle kymmenen miljardia euroa vaihtavat yhtiöt ovat aiemmin voineet vain unelmoida.

Yhtäkkiä mahdollisuuksia onkin tarjolla lähes rajattomasti.

Tällainen tilanne on omiaan houkuttelemaan kaikenlaisia evankelistoja ja käärmeöljykauppiaita koloistaan. Myyntipuheissa maailma muuttuu toisenlaiseksi kuin taikasauvalla, mutta loppujen lopuksi pimenevässä illassa kantautuu vain asiakkaan rahojen kilinä konsultin taskussa ja tämän heleä nauru matkalla pankkiin.

On hyvä muistaa, että uusillakaan työkaluilla maailma ei muutu yön yli ja kaiken lähtökohta on edelleen prosessi. Uusien työkalujen leipominen tehottomaan ja huonoon prosessiin on vähän kuin porsaan meikkaamista.

Valjasta koneälyn ja koneoppimisen tarjoamat hyödyt yrityksenne eduksi sekä riskienhallinnan tueksi

Kuka tuntee riskisi ja hallitsee niitä? Riskienhallinta on perinteisesti ollut yksi taloushallinnon kulmakivistä. Valitettavan usein riskien optimointi on tulkittu riskien eliminoinniksi, ja kun riski kulkee käsi kädessä tuoton kanssa, on lopputulos monesti jotain ihan muuta kuin mitä haettiin.

Ihminen on päätöksentekijänä syvästi haavoittuvainen. Koneäly ja koneoppiminen voivat auttaa meitä näkemään omien sokeiden pisteidemme ohi. Vastaavasti myös koneälyllä on omat sokeat pisteensä. Ihminen-kone-rajapintaa ymmärtämällä ja älykkäästi hyödyntämällä voimme rakentaa ratkaisuja, jotka yhdistävät eri maailmojen parhaat puolet.

Koneälyn kyky tilastolliseen analyysiin, sekä kyky löytää yllättäviä ristikkäisesiintymiä, ja toisaalta ihmisen kyky intuitioon ja ilmiöperusteiseen ymmärrykseen voivat yhdessä luoda kokonaan uudenlaisia tapoja analysoida ja hahmottaa liiketoimintapäätösten riskejä.

Ihminen-kone-rajapinnan valjastaminen osaksi taloushallinnon toimintaa nivoo yhteen liiketoimintalähtöisemmän lähestymisen perinteiseen taloushallintoon ja riskienhallinnan kipupisteet – mikä siis estää sinua vielä valjastamasta tarjolla olevia ratkaisuja yrityksenne eduksi?

Moderni teknologia mahdollistaa turvallisen kokeilemisen eikä edellytä hyppyä suoraan syvään päätyyn

Taloushallinnon järjestelmän digitalisointi on luonut meille suuret tietovarannot, jotka ovat jääneet suurilta osin hyödyntämättä laskentakapasiteetin puutteiden vuoksi.

Nyt tämä data voidaan kuitenkin valjastaa hyötykäyttöön pilvipalvelualustan yli yksinkertaisia rajapintoja hyödyntäen.

Palvelimilla lojuvat datamäärät voivat sisältää perustavanlaatuisia oivalluksia esimerkiksi asiakkaiden maksukäyttäytymisestä, tuotannon suunnittelusta tai varaston optimoinnista - sellaisia joita emme itse osaa edes ajatella.

Etkö sinä haluaisi tietää, mitä datasi sisältää?

Haluatko lisätietoja modernin teknologian valjastamisesta yrityksenne taloushallinnon ja koko liiketoiminnan hyödyksi? Ota meihin yhteyttä – autamme sinua mielellämme! Sinua saattaa myös kiinnostaa aiempi artikkelimme aiheesta – Controller 2025 - pää pois tasekirjasta.